Solliciteren naar internationale functies

Of je nou een starter bent of al veel buitenland-ervaring hebt, om succesvol te zijn moet je de internationale arbeidsmarkt goed kennen. Welke functies sluiten aan bij jouw kennis en ervaring? Welke organisaties passen bij jouw profiel? Hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen de grote, internationale concurrentie?

Internationaal solliciteren

Het vinden van een baan bij een internationale organisatie verschilt in een aantal opzichten van het vinden van werk in Nederland.

  • Internationale vacatures vind je niet altijd op de vacaturewebsites.
  • De concurrentie voor internationale vacatures is enorm. Kandidaten komen uit de hele wereld.
  • De sollicitatieprocedures van internationale organisaties duren vaak langer dan je gewend bent. Ze bestaan soms uit meerdere rondes waarbij je testen en een assessment moet doen. Het kan soms maanden duren voordat je duidelijkheid hebt.
  • Of je wordt aangenomen is niet altijd alleen afhankelijk van je persoonlijke kwaliteiten. Internationale organisaties streven naar een personeelsbestand dat een goede afspiegeling is van Europa of de wereld. Het kan daarom gebeuren dat je geschikt bent maar niet wordt aangenomen omdat er al voldoende werknemers uit Nederland werken. Of omdat er bijvoorbeeld te weinig vrouwen voor de organisatie werken.