Werving en selectie civiele missiepool

Nederland levert een bijdrage aan civiele missies georganiseerd door de EU, VN, NAVO, OVSE en aan de inzet op het gebied van Veiligheid en Rechtsorde door andere internationale organisaties. Nederland zendt via de civiele missiepool experts uit om bij te dragen aan wederopbouwprocessen in (post-)conflictgebieden. De behoefte aan experts groeit.

"Een civiele missie is een ervaring die je je hele leven bij blijft!"

Drie civiel experts vertellen over over hun missies in Sahel Niger, Irak en Kosovo. Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van hun werk. Enthousiast geworden? Lees hieronder hoe u kunt solliciteren naar een plaats in de civiele missie pool.

Wie zoeken we?

Deskundigen die op basis van hun vakkennis en ervaring een bijdrage kunnen leveren aan missies op het gebied van veiligheid, rechtsorde of conflictbeheersing in moeilijke gebieden, waar veelal conflicten heersen of hebben geheerst.

U moet op korte termijn en soms zonder nauwkeurig omschreven opdracht aan de slag gaan. Wij zoeken experts die oplossingsgericht zijn, kunnen bemiddelen of als monitor kunnen fungeren. Hiervoor maken wij onder andere graag kennis met kandidaten die een mensenrechten, juridische, militaire of politieachtergrond hebben.

Let op! Bent u actief militair of in dienst van de politie? Dan is het voor u niet mogelijk om via de civiele missie pool uitgezonden te worden. Alleen bij beëindiging van uw dienstverband bij politie/defensie is een uitzending als civiel expert via Buitenlandse Zaken mogelijk. Wel zijn er mogelijkheden om via defensie of de politie op uitzending te gaan. Neem voor meer informatie hierover contact op met de daarvoor verantwoordelijke afdeling binnen uw eigen organisatie. Dat zijn: voor de Koninklijke Marechaussee: Bureau Buitenland Missies & Bureau Nationale Inzet binnen het Landelijk Tactisch Commando, voor overige militairen: Bureau Individuele Uitzendingen en voor politiemensen: de afdeling In-, Door- en Uitstroom (IDU) van het Politiedienstencentrum (PDC).

Algemene vereisten

  • Afgeronde opleiding op hbo- of universitair niveau
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden
  • In het bezit van rijbewijs B
  • In het bezit van de Nederlandse nationaliteit
  • Minimaal drie jaar werkervaring in een internationale organisatie of omgeving
  • Werkervaring binnen de context van internationale vredesmissies is een pre
  • Beheersing van Frans, Arabisch of Russisch is een pre

Als u denkt aan de criteria te voldoen, nodigen wij u van harte uit om te solliciteren voor een plek in het bestand van civiele experts. 

We streven naar een gelijkwaardige man/vrouw verdeling in onze civiele missie pool. Gezien de huidige verdeling willen we met nadruk vrouwen aanmoedigen om te solliciteren. Daarnaast kijken we met extra interesse naar kandidaten met een human rights achtergrond.

Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten met een internationaal profiel op het gebied van:

  • Mensenrechten
  • Gender equality
  • Vrouwen, vrede en veiligheid (VN Resolutie 1325)
  • Vredeshandhaving, conflictpreventie en –beheersing
  • Opbouw van de rechtsstaat, overgangsjustitie, hervorming justitiële sector
  • Hervorming van de veiligheidssector
  • Bescherming van burgers
  • Bemiddeling/mediation
  • Contraterrorisme en strategic communication
  • Migratie (grensmanagement en terugkeer, mensenhandel)
  • Cyberveiligheid en/of cybercriminaliteit
  • Politiekbestuurlijke processen (good governance)
  • Gevangeniswezen
  • Grensbeheer/border management

Selectieprocedure

Uit de ontvangen cv's wordt een voorselectie gemaakt. De selectieprocedure bestaat uit een selectiegesprek, een groepsdynamisch assessment en bij uitzending een medische keuring. Sollicitanten die het assessment met positief resultaat afronden, worden toegelaten tot de civiele missiepool. Dit is echter nog geen garantie voor een voordracht of uitzending.

De experts die in het bestand staan, worden op de hoogte gesteld van de functies die beschikbaar komen. Van de experts die hun belangstelling kenbaar maken voor de aangeboden functies wordt de meest geschikte expert voorgedragen bij de internationale organisatie. Deze organisatie maakt uiteindelijk een keuze uit de (vaak door diverse lidstaten) voorgedragen kandidaten voor de betreffende functie.

Geldigheidsduur selectieprocedure
Kandidaten die de procedure positief hebben doorlopen, worden voor vier jaar opgenomen in het bestand van civiele experts. Na vier jaar stopt de opname in het bestand en worden uw gegevens verwijderd.

Arbeidsvoorwaarden

Een uitgezonden expert krijgt een arbeidsovereenkomst met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bruto maandsalaris is gebaseerd op het Bezoldigingsbesluit voor Rijksambtenaren en afhankelijk van de zwaarte van de functie alsmede het aantal jaren (relevante) werkervaring na afstuderen. Daarnaast krijgt u onder andere een dagvergoeding op de standplaats, opname in het pensioenfonds ABP etc. (Voor kandidaten die een werkrelatie hebben met een van de onderdelen van het ministerie van Veiligheid en Justitie of met de Rechtspraak geldt een andere regeling).

Bijzonderheden

Gezien de (hardship)omstandigheden van de plaatsingen betreft het voornamelijk non-family duty stations. Dat wil zeggen dat partners en gezinsleden in principe niet kunnen meereizen.

Meer weten?

Op de websites 3W | WerkenvoorNederland, Wereldwijd en Werken voor Internationale Organisaties vindt u meer informatie over uitzendingen in het kader van civiele missies.

Solliciteren

Bent u geïnteresseerd? Solliciteer dan via het het sollicitatieformulier

Komt u er niet uit?

Stel uw vraag via dit digitale vragenformulier of neem contact met ons op.