Jana Janssens bemachtigde met haar traineeship een mooie vervolgfunctie bij de Raad van Europa

weblogberichten

Voor veel Nederlandse starters is een traineeship de manier om bij een internationale organisatie binnen te komen en carrière te maken. 
Tijdens het bezoek van NCIF aan Straatsburg spraken we met Jana. Zij stroomde als trainee door naar een functie als project officer bij de Raad van Europa. Benieuwd naar haar rol binnen de afdeling Roma & Reizigers? Wil je weten wat je in huis moet hebben om bij deze organisatie te werken? En hoe het is om in Straatsburg te werken en te wonen? Lees het interview met Jana. 

Hoe ziet jouw werk eruit?

Ik werk op dit moment bij de Roma & Travellers Division aan een project op het gebied van inclusief onderwijs gericht op Roma-kinderen in zes verschillende Europese landen. We zitten nu in de fase van de evaluatie van het project en de organisatie van de eindconferentie in mei. Als project officer ben ik breed bij dit project betrokken, van de inhoudelijke organisatie tot de logistiek.

In mijn afdeling werken specialisten, dit zijn collega's die ruime ervaring hebben met het thema mensenrechten, maar ook generalisten. De Raad van Europa telt 46 lidstaten, dit zorgt voor een heel internationale werkomgeving. Je merkt dat iedereen erg gedreven is en resultaten wil behalen. 

Hoe heb jij jouw huidige functie bemachtigd?

Met een bachelor internationale betrekkingen & organisaties en een master Peace and Development op zak solliciteerde ik voor het traineeship van de Raad van Europa. Via de website moest ik hiervoor een motivatie opsturen en na enige tijd kreeg ik te horen dat ik een traineeplek had. 

Het werk en de samenwerking met collega's bevielen mij zo goed dat ik besloot actief op zoek te gaan naar een passende vervolgfunctie. Ik legde hiervoor contact met andere afdelingen die werkten aan thema's die ik interessant vond, zoals gendergelijkheid. Mede via deze contacten kreeg ik uiteindelijk een tijdelijk contract aangeboden bij de afdeling voor gendergelijkheid. 

‘Werken bij een internationale organisatie leert je dat verschillende nationaliteiten het eigenlijk over veel dingen wél eens zijn, ook in deze tijden van internationale spanningen’.

Wat moet je als startend internationaal ambtenaar in huis hebben?

Als je bij de Raad van Europa aan de slag wil helpt het als je ervaring of in elk geval affiniteit met internationaal werken kan laten zien. Ik heb zelf bijvoorbeeld meegedaan aan een vrijwilligersproject van het European Solidarity Corps in Cyprus. Verder is ervaring met projectmatig werken ook nuttig gezien de vele projecten die de Raad van Europa uitvoert.

Hoe bevalt het in Straatsburg?

Als plek om te wonen is Straatsburg klein maar fijn. De diverse internationale organisaties en grote universiteit zorgen dat de stad bruist, er is altijd wel iets te doen. Natuur in het Zwarte Woud, de Vogezen en de Alpen zijn vlakbij. De Elzasser cultuur is erg rijk en overal aanwezig.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.