Voorwaarden voor stages bij Buitenlandse Zaken

Als je stage wilt lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, op het departement in Den Haag of bij één van de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Voorwaarden voor een stage bij Buitenlandse Zaken

Stages bij Buitenlandse Zaken duren minimaal 6 weken en maximaal 26 weken (6 maanden). Je mag éénmalig stage lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit kan zijn op het departement in Den Haag of bij één van de vertegenwoordigingen in het buitenland.
Verder zijn er een aantal eisen ten aanzien van je opleiding.

Houd er rekening mee dat je vroeg genoeg begint met het zoeken naar een stage. Het duurt namelijk acht weken voordat alle zaken administratief zijn geregeld!

Over je opleiding:

 • Je volgt een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling. Deze onderwijsinstelling is erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
 • Of je hebt de Nederlandse nationaliteit en studeert aan een erkende universiteit in het buitenland.
 • Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt kom je alleen in aanmerking voor een stage bij het ministerie in Den Haag. Je moet dan wel studeren aan een onderwijsinstelling in Nederland.
 • Je kunt alleen stage lopen als je op het moment van de stage nog studeert.
 • Het ligt voor de hand dat de stage binnen de kaders van de studie past, ook als de stage geen verplicht onderdeel van de studie is.
 • Als de onderwijsinstelling de overeenkomst om die reden niet wil tekenen, moet er een verklaring van de onderwijsinstelling worden overlegd.

Wat je nodig hebt:

 • Een BurgerServiceNummer (BSN)
 • Een Nederlandse bankrekening
 • Een Nederlands postadres.

Aanvullende informatie voor studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk

Als student (met een Nederlands paspoort) uit het Caribisch deel van het Koninkrijk heb je meestal geen BSN of Nederlandse bankrekening. Om stage te kunnen lopen doe je het volgende:

 • Stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag: je vraagt in Nederland een BSN en een bankrekening aan.
 • Stage bij een Nederlandse post in het buitenland: de post vraagt voor jou een BSN aan. De toekenning gebeurt dan schriftelijk, je hoeft er niet voor naar Den Haag te komen. Een nieuwe bankrekening aanvragen is niet nodig. De post maakt de vergoeding over op jouw eigen bankrekening.

Reis, vaccinaties, visum en verzekeringen

Je bent als stagiair(e) zelf verantwoordelijk voor het regelen en het betalen van je reis. Verder moet je aan het volgende denken:

Je moet zelf zorgen voor de noodzakelijke en verplichte vaccinaties. De GGD geeft hierover advies en kan vaccinaties toedienen. Er zijn ook reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen die je informatie kunnen geven.

Daarnaast heb je een verzekering voor ziektekosten nodig en voor repatriëring bij leven (op basis van medische indicatie) én overlijden. Voor meer informatie kun je terecht bij je zorgverzekeraar. Als je niet goed verzekerd bent kunnen de kosten hoog oplopen.

Veelgestelde vragen over stages

We hebben alle veelgstelde vragen door stagiair(e)s over stages bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hier overzichtelijk gegroepeerd.