Stage in het hart van Buitenlandse Zaken

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
4 november 2019
Sluitingsdatum
29 november 2019

De afdeling Coördinatie Productie en Kwaliteit (CPK) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een stageplaats voor academische student (m/v) voor de periode 2 maart - 31 juli 2020.

De werkomgeving

De afdeling CPK is een dynamische en jonge afdeling van 18 medewerkers binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. CPK is verantwoordelijk voor de coordinatie van dossiervoorbereiding van de buitenlandse reizen en parlementaire verplichtingen van de minister van Buitenlandse Zaken, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, de Minister-President en het koninklijk paar. Hieronder valt het coördineren van dossiers voor de Brusselse raadsvergaderingen (Raad Algemene Zaken, Raad Buitenlandse Zaken, Europese Raad) en daaraan gerelateerde bilaterale bezoeken aan de Europese hoofdsteden. Ook bereidt CPK de dossiers voor de reizen buiten Europa voor en de verschillende overleggen met de Tweede en soms Eerste Kamer.

De inhoud van de werkzaamheden varieert daardoor dagelijks. Zo ben je de ene dag bezig met de toekomst van de Europese Unie en de volgende met uitdagingen als de vluchtelingencrisis, conflicten in het Midden-Oosten en het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De afdeling CPK valt onder de Directie Integratie Europa waarbij alle CPK-medewerkers nauw samenwerken met hun collega’s van regio- en themadirecties binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. De afdeling CPK zit daardoor als spin in het web tussen de verschillende afdelingen binnen het ministerie en de betrokken Haagse spelers daarbuiten. Wil jij een kijkje in de machinekamer van het Nederlandse buitenlandbeleid, dan is CPK zeker iets voor jou.

De stagewerkzaamheden

De stagiair is een volwaardig lid van het CPK team en wordt ingezet bij verschillende werkzaamheden van de afdeling. In het begin zal de focus daarbij liggen op de ondersteuning van de (senior) beleidsmedewerkers, maar in toenemende mate zal de stagiair eigen verantwoordelijkheid krijgen voor bijdragen aan de verschillende dossiers en gespreksaantekeningen.

De stage biedt een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met het brede interne en externe beleid van Nederland en de Europese Unie. De stagiair stapt in een enthousiast team met een dienstverlenende resultaatgerichte instelling en dat een goede werksfeer hoog in het vaandel draagt. De stage betreft een voltijds (40 uur) meeloopstage van circa vijf maanden. Voor een onderzoeksstage is geen mogelijkheid.

Profiel van de stagiair

We willen je zo zelfstandig mogelijk laten meedraaien in het dagelijkse werk van de afdeling. Daarom is een zelfstandige werkhouding en verantwoordelijkheidszin een vereiste. Een flexibele, actieve en collegiale houding wordt bijzonder op prijs gesteld. Nauwkeurigheid en een brede interesse voor buitenlands beleid en internationale politiek is aanbevolen. Daarnaast is een zeer goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift vereist.

Studenten die een opleiding volgen aan een WO-instelling kunnen vanaf hun derde jaar reageren op deze vacature. Een specifieke studierichting is niet vereist.

Voorwaarden en vergoedingen

Het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt als voorwaarde dat de stagiair de Nederlandse nationaliteit heeft of een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling volgt, erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De stage is bedoeld voor studenten en dient in het kader van de opleiding te passen. Indien je in de beoogde stageperiode niet meer ingeschreven staat kun je niet voor een stage in aanmerking komen. Er wordt een beperkte stagevergoeding gegeven en er bestaat een mogelijkheid tot woon- of reiskostenvergoeding. Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

De eerste ronde van de sollicitatie bestaat uit het maken van een opdracht en indienen van je CV.
De uiterste inzenddatum voor sollicitaties is vrijdag 29 november 2019 om 12.00 uur.
Een selectie van kandidaten die op basis van hun opdracht en CV geschikt wordt bevonden, wordt uitgenodigd voor een interview op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag in de periode tussen maandag 9 en vrijdag 20 december 2019.

Klik hier om te beginnen met je sollicitatieformulier.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.