Stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (Brussel) - afdeling Pers & Communicatie

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Brussel
Publicatiedatum
10 januari 2019
Sluitingsdatum
20 januari 2019

Stagiair bij de afdeling Pers & Communicatie van de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie in Brussel (PV EU).

De stageperiode loopt van maart t/m juli 2019.

Werkomgeving

De PV EU vertegenwoordigt de Nederlandse regering bij de Europese Unie. Op de PV EU werken ambtenaren afkomstig van vrijwel alle ministeries, die namens Nederland deelnemen aan vergaderingen van de 28 EU-lidstaten. Zij doen het voorbereidende werk voor de bijeenkomsten van vakministers die meerdere keren per jaar in Brussel bijeenkomen om de grote lijnen van het EU-beleid te bespreken.

De afdeling Pers & Communicatie zorgt ervoor dat het standpunt van de Nederlandse regering duidelijk wordt gehoord in de Brusselse en Europese media. Dit gebeurt on- en offline. Op klassieke wijze via persbriefings, contact met omroepen en kranten, interviews, achtergrondgesprekken en in almaar toenemende mate door inzet van online communicatie. Social media, content creatie, story telling en online monitoring zijn daarin onmisbare tools. Kortgezegd: een dynamische omgeving en uniek kijkje in de keuken van de Europese Unie.

De afdeling pers en communicatie in Brussel bestaat uit twee woordvoerders, een beleidsmedewerker communicatie alsmede secretariële ondersteuning. Als stagiair op de afdeling pers en communicatie ben je volwaardig lid van dit team en draai je als zodanig volop mee.

Stageomschrijving

De stagiair ondersteunt de medewerkers van de afdeling in al hun dagelijkse taken en voert daarnaast zelfstandige taken uit. De taken zijn onder meer:

 • Content creatie in woord, geschrift en beeld. Bedenken, schrijven, opnemen en vormgeven van content voor de online media kanalen van de PV in samenwerking met de verschillende afdelingen op de PV en de afdelingen communicatie in Den Haag.
 • Ondersteuning bij het beheer van de sociale mediakanalen.
 • Nieuwsmonitoring en in kaart brengen van de informatie netwerken in Brussel op de verschillende beleidsterreinen waarop de PV actief is.
 • Ondersteuning  van de afdeling communicatie in hun dagelijkse werkzaamheden.
 • De PV organiseert met enige regelmaat evenementen om de belangen van Nederland in Brussel  op de kaart te zetten en te houden. Als stagiair werk je mee aan het bedenken, uitwerken en organiseren van bestaande en nieuwe events.

Profiel van de stagiair

 • Iemand die durft, creatief is en snel leert, makkelijk vrienden maakt en ondernemend in de wereld staat.
 • Kennis van pers en media, gevoel voor nieuws en op de hoogte van actualiteiten.
 • Affiniteit en aantoonbare ervaring met online content creatie (foto, video, vlogs, etc), online kanalen media, data analyse en/of content marketing.
 • Interesse in politieke communicatie en Europa.
 • Ervaring met campagnevoering en/of het organiseren van evenementen.
 • In staat zelfstandig te opereren in een internationale omgeving en snel te kunnen schakelen tussen verschillende onderwerpen.
 • Achtergrond in communicatie, marketing, sociologie of sociale geografie een pré.
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid in zowel Nederlands als Engels (Beheersing van Frans is een pre).


Wat bieden wij

Deze hands-on stage is bij uitstek geschikt voor studenten aan het eind van hun studie die zich verder willen ontwikkelen in politieke communicatie. In deze functie krijg je een uniek kijkje in de keuken van het Nederlandse Europabeleid en krijg je een uitgebreid overzicht van de werking van de Europese Unie en al haar instellingen. Als stagiair in Brussel werk je met de gehele rijksoverheid en creëer je bovendien een interessant netwerk binnen de EU en de Nederlandse rijksoverheid.


Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Neem voor aanvullende informatie over de inhoud van deze stage contact op met Paul Steens: 0032 - 493 890 593.

Solliciteren is mogelijk tot en met 20 januari. Stuur motivatiebrief + CV naar bre-wo@minbuza.nl

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties .