Stage bij het Nederlandse Consulaat Generaal te San Francisco - Communicatie en Publieksdiplomatie

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse zaken
Standplaats
San Francisco
Publicatiedatum
9 oktober 2019
Sluitingsdatum
26 oktober 2019

Het Nederlandse Consulaat Generaal in San Francisco (CGSF) is op zoek naar een stagiair voor de afdeling Public Diplomacy & Communications (PDC) voor de periode half februari 2020 tot eind juni 2020.

Holland in the Valley

Het consulaat generaal in San Francisco maakt deel uit van het postenweb van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigt Nederland in de 13 westelijke staten van de VS. Het CG behartigt de Nederlandse belangen in deze regio. Het CGSF valt onder de Nederlandse ambassade in Washington. Zie ook: http://nlintheusa.com/

Op de Amerikaanse Westkust, en Silicon Valley specifiek, liggen voor Nederlandse bedrijven belangrijke economische kansen op het gebied van bijvoorbeeld high tech, sustainability en creative industries. Het CGSF focust zich daarom voornamelijk op economische betrekkingen met de Verenigde Staten. Denk aan het wegwijs maken van Nederlandse startups in de Silicon Valley; acquisitie van Amerikaanse bedrijven door de NFIA om naar Nederland te komen; en het verbinden van kennisinstellingen en universiteiten door het Holland Innovatie-attache Netwerk. Het consulaat ontvangt regelmatig handelsdelegaties en bewindspersonen uit Nederland. Communicatie versterkt deze economische diplomatie. 

Stage-omschrijving

Public Diplomacy & Communications brengt Nederlandse expertise en zakelijke kansen onder de aandacht bij stakeholders in de westelijke Verenigde Staten. Dit doen we door het organiseren van (culturele) evenementen, het opzetten van bezoeken en verslaglegging op social media. Daarnaast help je mee bij de coördinatie van de Anne Frank tentoonstelling die door het westen van de VS reist. Tijdens deze stageperiode ontvangen we mogelijk bewindslieden uit Nederland, organiseren we een Pop-Up Consulaat en nemen we deel aan de cybersecurity beurs RSA.

Onder de taken van de stagiair vallen onder meer:

 • Het helpen organiseren van PR-activiteiten en evenementen
 • Het samenstellen van de maandelijkse nieuwsbrief van het CG
 • Het opstellen de wekelijkse content kalender voor Twitter, Linkedin en Facebook
 • Schrijven van blogs voor NLintheUSA.com rondom bezoeken en evenementen
 • Ondersteuning bij de logistiek van de Anne Frank tentoonstelling

Profiel van de stagiair

Geïnteresseerden voor deze stage op het Nederlandse Consulaat in San Francisco moeten aan de volgende criteria voldoen:

 • Passie voor communicatie en creatief van geest
 • Professionele ervaring met social media; ervaring met video is een pre;
 • Je kunt soepel en creatief schrijven en hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
 • Studie op het gebied van internationale betrekkingen, communicatie of journalistiek; bij voorkeur in de masterfase.
 • Je neemt initiatief en kunt zelfstandig opdrachten uitvoeren. 
 • Affiniteit met economische onderwerpen zoals startups, tech en duurzaamheid;
 • Interesse in Nederlandse, Amerikaanse en internationale politiek;
 • Een minimale leeftijd van 21 jaar;
 • Je staat ingeschreven op een hogeschool of universiteit;
 • Je hebt niet eerder een stage gelopen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag of op een andere post.

Voorwaarden en vergoedingen

Stageperiode is bespreekbaar, maar duurt maximaal 6 maanden en loopt in principe van half februari 2020 tot eind juni 2020.

Tijdens de stage krijgt je een stage- en huisvestingsvergoeding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Let op: dit zal in San Francisco zeker niet kostendekkend zijn.

Reiskosten naar San Francisco en reisverzekering (aangeraden, inclusief medische kosten specifiek voor VS) worden niet vergoed.

Je moet zelf voor je huisvesting zorgen, wij zullen je in contact brengen met oud-stagiairs voor tips.

Je hebt als stagiair in San Francisco een A-2 visum voor de VS nodig. Dit visum dien je zelf aan te vragen, met bemiddeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Hier lees je meer info:

Solliciteren

Voor vragen kun je terecht bij Sietze Vermeulen op sfn-hr@minbuza.nl. Om te solliciteren hebben we het volgende van je nodig:

 • sollicitatiebrief (in het Engels) met daarin jouw motivatie
 • een curriculum vitae;
 • 3 voorbeelden van jouw werk waaruit jouw creativiteit en soepele pen blijkt (bijvoorbeeld een artikel/blog, social media berichten, evenementen die jij hebt georganiseerd)

Email je sollicitatiebrief, CV en voorbeelden aan sfn-hr@minbuza.nl met als subject titel van je mailbericht: “ Internship PDC – jouw naam”. De deadline voor je sollicitatie is zondag 26 oktober, einde dag.

De beste kandidaten worden voor een Skype interview en schrijftest uitgenodigd.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.