Stage bij het Nederlands Consulaat-Generaal in Chicago

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Chicago
Publicatiedatum
20 augustus 2019
Sluitingsdatum
22 september 2019

Ben jij een kei in plannen en organiseren? Heb jij ervaring met coördineren van activiteiten en oog voor detail? Ben jij goed in het werken met diverse soorten partijen en een formidabele netwerker? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Het Consulaat-Generaal te Chicago is op zoek naar een stagiair(e) op het onderwerp ‘150 jarig bestaan’ per 6 januari 2020, voor een periode van 6 maanden.

Werkomgeving

De stagiair(e) gaat aan de slag voor het Nederlands Consulaat-Generaal te Chicago.

Het Nederlandse Consulaat-Generaal in Chicago is onderdeel van het postennetwerk in de Verenigde Staten (VS). De hoofdpost is de Ambassade gevestigd in Washington DC. Naast Chicago zijn er Consulaten-Generaal in Miami, San Francisco, New York en Atlanta.

Het Nederlandse Consulaat-Generaal in Chicago houdt zich onder andere bezig met het promoten van de Nederlandse belangen in de Verenigde Staten. Het Consulaat speelt een belangrijke rol op het gebied van handelsbevordering, culturele zaken en contacten met het lokale netwerk op zowel overheids- als bedrijfsleven niveau. Het Consulaat verricht de werkzaamheden in 13 staten, samen het Middenwesten van de VS. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) maakt ook deel uit van het Consulaat.

In maart 2020 bestaat het Nederlandse Consulaat in Chicago 150 jaar. Dit is een mooi moment om extra aandacht te generen voor Nederland in de VS, voor de werkzaamheden van het Consulaat, voor de kansen die de regio biedt en om de relatie tussen Nederland en de VS te versterken.

Stageproject omschrijving

Met de viering van het 150 jarig bestaan wil het Consulaat de volgende resultaten bereiken:

 • Een grotere zichtbaarheid van het Consulaat en Nederland waardoor we Nederland nog beter kunnen positioneren als aantrekkelijke partner voor handel en investeringen en onze dienstverlening aan bekendheid wint;
 • Benadrukken van de sterke economische en historische banden tussen Nederland en het Middenwesten van de VS waardoor de bilaterale relatie versterkt wordt.
 • Versterken van de relatie met (voormalige) Nederlanders en de Nederlandse gemeenschap in het Middenwesten waardoor ons lokale netwerk versterkt wordt. Hiermee kunnen we in de toekomst de Nederlandse bedrijven die in de regio actief willen worden nog beter bedienen.

Hiertoe zullen er diverse activiteiten georganiseerd worden gedurende het voorjaar, de zomer en de herfst van 2020. 16 Maart is de officiële “verjaardag” maar 30 april zal aangehouden worden als startdatum voor de publieke activiteiten.

De rol van de stagiair zal zijn om onder begeleiding van de consul-generaal deze activiteiten te coördineren, begeleiden en deels ook op te zetten en uit te voeren. Denk hierbij aan seminars rondom de gedeelde geschiedenis, een event rondom het Eurovisie songfestival, verschillende culturele activiteiten en specifieke economische activiteiten rondom thema’s als water of agro/food.

Daarnaast wordt de stagiair geacht een bijdrage te leveren aan ad hoc werkzaamheden binnen de economische afdeling.

Profiel van de stagiair(e)

Studie- opleidingsniveau: WO / master of HBO / bachelor

Studierichting / vakgebied: hospitality en events management, marketing, communicatie en organisatie, internationale organisatie, international events management, algemene opleidingen

Gewenste competenties:

 • Communicatief vaardig, goede netwerker;
 • Organisatorisch sterk met oog voor detail;
 • Digitaal vaardig, liefst ook kennis van Access en Excel;
 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Nederlandse en Engelse taal;
 • Harde werker met een proactieve houding, durf en initiatief;
 • Zelfstandig, enthousiast, flexibel en een teamspeler;
 • Affiniteit met de Verenigde Staten;
 • Eerder opgedane buitenland ervaring en hands-on ervaring bij de organisatie van activiteiten en evenementen strekt tot aanbeveling.

Wat bieden wij

De post in Chicago heeft een leuk team waarbij je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt voor eigen ideeën en activiteiten. Je krijgt met deze stage een kijkje in de keuken van een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland en je kunt meewerken aan het bevorderen van economische samenwerking tussen Nederland en de VS.

Daarnaast biedt de stage je een unieke buitenlandervaring.


Voorwaarden en vergoedingen

Het stage reglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt als voorwaarde dat stagiaires gedurende de gehele stageperiode als student staan ingeschreven aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling. Voor meer informatie over het stage reglement zie de voorwaarden en vergoedingen op de website.

Meer weten en/of solliciteren

Geïnteresseerden kunnen t/m 22 september 2019 een motivatiebrief met CV en twee referentiebrieven opsturen naar Bianca.oudshoff@minbuza.nl en dit richten aan mevr. Bianca Oudshoff. Vermeld in je motivatie in ieder geval wat je ervaring is en wat je interesses zijn. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Bianca Oudshoff, plaatsvervangend consul-generaal. Emailadres: Bianca.oudshoff@minbuza.nl, telefoon: +1 312 780 1302.

Beoogd wordt om vóór 15 oktober 2019 aan alle kandidaten uitsluitsel gegeven. Indien een kandidaat door de eerste selectie komt, zal een skype interview worden afgenomen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.