Stage bij het Directoraat-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen - Afdeling Strategische Goederen

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
5 januari 2018
Sluitingsdatum
19 januari 2018

Ben je geïnteresseerd in het werken op het snijvlak van handel en veiligheid? Benieuwd hoe NL in de praktijk werkt aan verantwoorde export in de wereld? Analytisch sterk én een goede organisator?

De afdeling Exportcontrole & Strategische Goederen (ESG) is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode april 2018 t/m september 2018.

Werkomgeving

Het Directoraat-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen (DGBEB) is het aanspreekpunt voor bedrijven, maatschappelijke organisaties, diverse instanties en (kennis)organisaties op het gebied van buitenlands economisch beleid. Centraal staan de onderwerpen internationaal ondernemen, internationale marktordening, handelspolitiek, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en economische diplomatie.

Het DGBEB kent 3 directies: Directie Internationaal Ondernemen (DIO), de Directie Economische Advisering en Beleidsontwikkeling (EAB) en de Directie Internationale Marktordening en Handelspolitiek (IMH). Het is de verantwoordelijkheid van het cluster ESG (directie IMH) om te voorkomen dat (Nederlandse) goederen gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productie van kernwapens of het schenden van mensenrechten, zonder daarbij de handel in goederen voor civiele toepassingen te hinderen.

ESG vertegenwoordigt Nederland in de vier internationale exportcontroleregimes: conventioneel/militair, chemisch/biologisch, nucleair en ballistische raketten/onbemande vliegtuigen. Hierin zetten we ons in voor internationale veiligheid, mensenrechten en een level playing field. Deze regimes vragen uiteenlopende en specialistische kennis. Het team van beleidsmedewerkers bestaat daarom uit professionals met verschillende (beta-)achtergronden.

Het cluster controleert de politiek gevoelige exportvergunningen voor strategische goederen en werkt nauw samen met partners en adviseurs van andere organisaties zoals de Douane, Financiën, Defensie, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en andere directies.

Stageomschrijving

In deze stage help je medewerkers van het cluster in uiteenlopende werkzaamheden bij het uitvoeren van het exportcontrolebeleid. Je kunt daarbij denken aan het meeschrijven van notities, kamervragen, het doen van achtergrondonderzoeken en organiseren en verslaglegging van bijeenkomsten. Ook help je mee aan het uitvoeren van de communicatiestrategie, onder andere door het organiseren van bijeenkomsten met bedrijfsleven en andere partijen.

Profiel van de stagiair(e)

  • Je studeert momenteel en gedurende de stageperiode aan een Nederlandse WO onderwijsinstelling en de stage past in het kader van jouw opleiding;
  • Je bent analytisch sterk, je hebt een brede algemene ontwikkeling en hebt belangstelling voor binnen- en buitenlandse politiek en economie;
  • Je bent representatief en hebt een uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in woord en schrift, in zowel het Engels als het Nederlands;
  • Je maakt gemakkelijk contact en bent flexibel en stressbestendig. Je kunt goed zowel zelfstandig als in teamverband werken;

Wat bieden wij

Wij bieden een zeer dynamische werkomgeving, waarin inhoudelijke kennis, internationale verhoudingen, maatschappelijke belangstelling en politieke druk bij elkaar komen. Tijdens je stage zie je van dichtbij hoe internationaal onderhandeld wordt op het snijvlak van veiligheid en handelsbelangen, leer je hoe de Nederlandse positie wordt bepaald en werk je mee aan de uitvoering van het exportcontrolebeleid voor dual use goods.

We zijn een hecht team van acht medewerkers met diverse achtergronden, die hard en resultaatgericht werken.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Deadline voor het ontvangen van een sollicitatiebrief met CV en cijferlijst is vrijdag 19 januari 2018 vóór 17.00. Jouw sollicitatie kan per e-mail worden gestuurd aan Jeroen Sprangers via jeroen.sprangers@minbuza.nl.

Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, vindt dit gesprek eind januari plaats.