Stage bij Directoraat-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen - afdeling Exportcontrole en Strategische Goederen

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
14 oktober 2021
Sluitingsdatum
14 november 2021

Ben je geïnteresseerd in het werken op het snijvlak van handel en veiligheid? Benieuwd hoe Nederland in de praktijk werkt aan verantwoorde export in de wereld? Beschik jij over technische inhoudelijke kennis en lukt het jou altijd om de onderste steen boven te krijgen? Dan ben jij de stagiair(e) die we zoeken!

De afdeling Exportcontrole en Strategische Goederen (ESG) is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode februari 2022 tot augustus 2022 (6 maanden) of anders in overleg.

Werkomgeving

Nederland produceert hoogwaardige goederen en technologieën met een dual-use karakter. Dat betekent dat ze civiele toepassingen hebben maar ook ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens of gebruikt worden in militaire programma's. Nederland wil voorkomen dat export van goederen en technologie bijdraagt aan de ontwikkeling of verspreiding van massavernietigingswapens en overbrengingsmiddelen daarvoor, regionale instabiliteit of mensenrechtenschendingen.

Het cluster Exportcontrole Strategische Goederen (ESG) buigt zich over deze export door politiek gevoelige aanvragen voor exportvergunningen voor strategische goederen te beoordelen en beleid hiervoor te maken. Daarbij werkt het cluster nauw samen met o.a. de Douane, Defensie, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en andere directies binnen Buitenlandse Zaken.

ESG vertegenwoordigt Nederland in de vier internationale exportcontroleregimes die zich richten op de volgende strategische goederen: conventioneel/militair, chemisch/biologisch, nucleair en ballistische raketten/onbemande vliegtuigen. Hierin zetten we ons in voor internationale veiligheid, mensenrechten en een level playing field. Deze regimes vragen uiteenlopende en specialistische kennis. In Brussel neemt ESG deel aan de werkgroepen waar het Europees beleid op exportcontrole van dual use goederen bepaald wordt. Het team van beleidsmedewerkers bestaat daarom uit professionals met verschillende (bèta-)achtergronden.

Stageomschrijving

In deze stage werk je zelfstandig aan eigen projecten, die aansluiten bij verschillende actuele dossiers binnen het team. De stage bevat ook een leeropdracht, die we samen met jou bepalen – op basis van wat nuttig voor jou en het cluster is.

Daarnaast help je medewerkers van het cluster in uiteenlopende werkzaamheden bij het uitvoeren van het exportcontrole(beleid). Je kunt daarbij denken aan het doen van technische analyses, achtergrond onderzoeken als ook het meeschrijven van notities, Kamervragen en organiseren van bijeenkomsten.

Profiel van de stagiair(e)

  • Je studeert momenteel en gedurende de stageperiode aan een Nederlandse WO onderwijsinstelling binnen een MSc programma;
  • Je studeert bij voorkeur aan een technische universiteit;
  • Je bent analytisch sterk en je bent in staat om technologische kennis in te zetten bij complexe en veelzijdige vraagstukken;
  • Je hebt een brede algemene ontwikkeling en hebt belangstelling voor binnen- en buitenlandse politiek en economie;
  • Je werkt zorgvuldig en kan verantwoordelijk omgaan met gevoelige informatie;
  • Je bent representatief en hebt een uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in woord en schrift, in zowel het Engels als het Nederlands;
  • Je maakt gemakkelijk contact en bent flexibel en stressbestendig. Je kunt goed zelfstandig en in teamverband werken.

Wat bieden wij

Wij bieden een zeer dynamische werkomgeving, waarin inhoudelijke kennis, internationale verhoudingen, maatschappelijke belangstelling en politieke druk bij elkaar komen. Tijdens je stage zie je van dichtbij hoe internationaal onderhandeld wordt op het snijvlak van veiligheid, technologie en handelsbelangen, leer je hoe de Nederlandse positie wordt bepaald en werk je mee aan de uitvoering van het exportcontrolebeleid voor dual use goederen.

We zijn een afdeling van circa tien medewerkers met diverse (technische) achtergronden, die hard werken, niet bang zijn voor discussie en ook sociaal een hecht team vormen.


Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je hier vinden.

Een veiligheidsonderzoek B maakt deel uit van de procedure (voor meer informatie: zie www.aivd.nl)

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd in deze uitdagende stageplaats? Solliciteer dan voor 15 november 2021 voor deze rol via het opsturen van een CV en motivatiebrief (max. 400 woorden). Jouw sollicitatie kan per e-mail worden gestuurd aan Michaele de Goeij via Michaele-de.Goeij@minbuza.nl.

Voor vragen kan je contact opzoeken met Casper Volger, casper.volger@minbuza.nl.

Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, vindt dit gesprek in de tweede helft van november plaats.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.