Stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU te Brussel - afdeling Financiën

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Brussel
Publicatiedatum
10 mei 2019
Sluitingsdatum
3 juni 2019

Ben je een student en wil je in Brussel namens Nederland onderhandelen over de Bankenunie en Kapitaalmarktunie? Dan is dit je kans! De Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie te Brussel zoekt voor de afdeling Financiën een stagiair(e) voor de periode 1 september  t/m 29 februari 2020.

De Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie (PV EU) vertegenwoordigt de Nederlandse regering bij de Europese Unie. Bij de PV EU werken experts van alle ministeries. Doelstelling van de PV EU is om de Nederlandse belangen in de Europese Unie (EU) zo goed mogelijk te behartigen. De PV EU bewerkstelligt dit mede door te onderhandelen namens Nederland. Dit betekent dat de PV EU dagelijks in contact staat met vertegenwoordigers van andere lidstaten, de Europese Commissie, het Europees Parlement en andere relevante actoren.

Kijk op de website voor meer informatie over de PV en onze werkzaamheden en activiteiten:

Stage omschrijving

Een stage bij de PV EU bij de afdeling Financiën biedt de stagiair(e) de gelegenheid om kennis te maken met Europese besluitvormingsprocessen op financieel gebied en de werkzaamheden en rol van de PV EU daarin.

Op het terrein van Financiën spelen vele tot de verbeelding sprekende dossiers, waaronder de versterking van de bankenunie, de kapitaalmarktunie, de EMU, de Europese begroting en (gemeenschappelijke) fiscale regels. Soms zijn de onderwerpen technisch, maar vaak is het belang voor de Nederlandse economie groot en zit er ook een politieke dimensie aan. De onderwerpen waarbinnen afdeling aan gewerkt wordt, zijn dan ook vaak terug te lezen in kranten als Het Financieel Dagblad en Financial Times.

De afdeling bestaat uit een financieel raad, tevens hoofd van de afdeling, belast met vooral economische onderwerpen en coördinatie van de Ecofin (Raad van ministers van financiën), een fiscaal raad (directe en indirecte belastingen), een douaneraad (douane-aangelegenheden), een financieel attaché (financiële diensten), een begrotingsattaché (begroting en begrotingscontrole) en een managementassistente.

De stagiair(e) zal vooral worden ingezet op de dossiers van de financieel attaché, maar kan afhankelijk van de actualiteit en de drukte op de afdeling ook worden ingezet op andere Financiën dossiers.

Taken

Tijdens de stageperiode houdt de stagiair(e) zich onder andere bezig met:

  • het ondersteunen van collega’s in onderhandelingen met andere lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement, onder meer in raadswerkgroepen, maar ook bij bilaterale contacten en gesprekken met stakeholders;
  • het afstemmen van instructies met- en het opstellen van rapportages voor- Den Haag; en
  • het zelfstandig signaleren van ontwikkelingen binnen de EU die van invloed kunnen zijn op het Nederlandse beleid. Onder andere door het onderhouden van contacten met vertegenwoordigers van de Europese instellingen, deelname aan conferenties, seminars en workshops, en terugkoppeling daarvan aan PV EU en relevante afdelingen van het ministerie van Financiën in Den Haag.

Functieprofiel

Studenten die wij zoeken:

  • volgen een universitaire financieel-economische of juridische opleiding, bij voorkeur in de masterfase;
  • hebben een aantoonbare kennis en interesse in Europese en/of internationale politiek als ook affiniteit met de beleidsterreinen van het ministerie van Financiën;
  • hebben kennis van de Nederlandse binnenlandse politieke verhoudingen;
  • beheersen uitstekend de Nederlandse en de Engels taal, zowel mondeling als schriftelijk;
  • beschikken over goede communicatieve vaardigheden en goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
  • proactief ingesteld en snel kunnen schakelen; en
  • zijn collegiaal, enthousiast, flexibel, werken zelfstandig en nemen graag initiatief.

Algemene voorwaarden en vergoedingen

Informatie over de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor een stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, als ook over stagevergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd in een stageplaats bij PV EU afdeling Financiën, stuur dan je motivatiebrief en CV voor 4 juni 2019 naar F. Krsteski via filip.krsteski@minbuza.nl met een CC aan bre-abd@minbuza.nl. Ook voor vragen kun je hier terecht.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.