Stage bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging te Genève – Ontwapening

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Geneve
Publicatiedatum
19 december 2017
Sluitingsdatum
17 januari 2018

De Ontwapeningsdelegatie in Genève biedt een stageplaats aan voor een enthousiaste stagiair(e) in de periode april – september 2018. Reactietermijn is 17 januari 2018.

Werkomgeving

De Ontwapeningsdelegatie draagt in de diverse ontwapeningsfora in Genève en New York het Nederlandse beleid uit op het gebied van ontwapening, non-proliferatie en wapenbeheersing. De werkzaamheden vinden plaats in een bij uitstek internationale, multilaterale omgeving, waarin de geopolitieke ontwikkelingen direct hun weerslag hebben. Er vindt intensief contact plaats met onder meer NGO’s, internationale organisaties en de academische wereld. 

De Ontwapeningsdelegatie is een hecht team dat gezien de vele parallelle conferenties en dienstreizen sterk op communicatie en samenwerking is ingesteld. De Ontwapeningsdelegatie bestaat uit de ambassadeur, zijn plaatsvervanger en een managementondersteuner.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is de spil in de communicatie tussen de Nederlandse regering en de regeringen van andere landen én internationale organisaties. Het ministerie coördineert het buitenlandbeleid van de Nederlandse regering en voert dit uit. Naast het departement in Den Haag opereert het ministerie vanuit meer dan 150 ambassades, permanente vertegenwoordigingen en consulaten-generaal, verspreid over de wereld.

Functie-inhoud

De stagiair(e) dient na een korte introductieperiode in staat te zijn zelfstandig te functioneren. Gezocht wordt daarom naar studenten in een vergevorderd stadium van hun universitaire opleiding. Onderwerp van studie kan divers zijn, maar enige achtergrond op het terrein van internationaal recht, internationale veiligheids- en/of ontwapening is een pré. Belangrijker is affiniteit met de multilaterale diplomatieke wereld, het Nederlands buitenlandbeleid en ervaring met sociale media. Maar bovenal wordt iemand gezocht die uitstekend kan schrijven, een team player is, flexibel is en met (creatieve) initiatieven komt. Gedegen Engelse talenkennis is een vereiste. Frans is een pré.

De stage

Het betreft een meeloopstage van ongeveer 6 maanden van 3 april – vrijdag 28 september 2018. Enige flexibiliteit in data is mogelijk. Van de stagiair(e) wordt verwacht dat hij / zij een bijdrage levert aan het behartigen van de Nederlandse belangen in ontwapeningsfora en in voorbereidende bijeenkomsten.

Er zullen werkzaamheden plaatsvinden voor verschillende dossiers o.a.:

 • Ontwapeningsconferentie (CD);
 • Biologische wapens;
 • Conventionele wapens;
 • Landmijnen;
 • Clustermunitie;
 • Non-Proliferatie Verdrag (NPV).

De stage-vereisten

 • In een vergevorderd stadium (master) van hun academische studie;
 • Affiniteit met de multilaterale diplomatieke wereld en met het Nederlands buitenlandbeleid;
 • Enige achtergrond op het terrein van internationaal recht, veiligheids- en/of ontwapening is een pré;
 • Goede kennis van het gebruik en de inzet van sociale media; zelf aantoonbaar actief zijn op sociale media;
 • Goede beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift, Franse talenkennis is een pré;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift;
 • Team player met enthousiasme, inzet en creativiteit.

Voorwaarden en vergoedingen

Meer informatie kun je vinden bij voorwaarden en vergoedingen op deze site.

Gezien het stage reglement van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is het een voorwaarde dat je de hele stageperiode als student staat ingeschreven aan een Nederlandse of erkende buitenlandse onderwijsinstelling. Bovendien kan een stagiair(e) in veel gevallen via de universiteit ook in aanmerking komen voor een beurs.

Meer weten en/of solliciteren

Voor meer informatie over de Ontwapeningsdelegatie en PV Genève, zie http://geneva.nlmission.org/

Kandidaten kunnen hun sollicitatie (brief met onderbouwing en een CV) tot en met 17 januari 2018 elektronisch sturen naar liliane.bitsch@minbuza.nl o.v.v. Stage Ontwapeningsdelegatie en [achternaam].

Sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden via Skype in de 4de week van januari (22 tot en met 29 januari 2018). Als onderdeel van de sollicitatie zal er ook een schrijftest worden afgenomen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Sachi Claringbould (sachi.claringbould@minbuza.nl of +41 22 748 1842).