Stage bij de Nederlandse ambassade te Wenen

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Wenen
Publicatiedatum
14 mei 2019
Sluitingsdatum
31 mei 2019

De ambassade Wenen zoekt voor de periode september 2019 – januari 2020 een stagiair(e) die de ambassade in Wenen wil ondersteunen en zo van dichtbij kennis kan maken met het reilen en zeilen van een ambassade.

Voor Nederlandse studenten in de laatste fase van hun studie aan een universitaire instelling bestaat de mogelijkheid stage te lopen bij de Nederlandse Ambassade in Wenen.

Werkomgeving & Stageomschrijving

De bilaterale ambassade heeft een relatief kleine staf. De stagiair(e) zal werkzaamheden verrichten voor zowel de economische als de politieke afdeling, waarbij snel schakelen en korte communicatielijnen voorop staan. Voor de economische afdeling zal betrokkene dagelijkse werkzaamheden uitvoeren op het gebied van handels- en investeringsbevordering en economische rapportage. Voor de afdeling politieke zaken wordt de stagiair betrokken bij diverse, veelal EU-gerelateerde, politieke onderwerpen. De verdeling tussen de werkzaamheden op economisch en politiek terrein is ongeveer 70%-30%; de stagiair(e) zal dus hoofdzakelijk bij de activiteiten van de economische afdeling worden betrokken. Ook activiteiten op het gebied van publieksdiplomatie alsmede het beantwoorden van vragen van het Nederlandse publiek en het bijhouden van de facebookpagina van de ambassade behoren tot de werkzaamheden.

Profiel van de stagiair(e)

De stagiair(e) dient een relevante universitaire studie in de masterfase te volgen en te beschikken over de volgende kennis en vaardigheden:

  • Initiatief, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid;
  • Goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse, Duitse en Engelse taal;
  • Goede communicatieve vaardigheden en goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
  • Brede algemene ontwikkeling en interesse;
  • Basiskennis van instituties, besluitvormingsprocessen en beleid van de Europese Unie;
  • Representativiteit, enthousiasme en inzet.

Bij de selectie van de stagiair(e) is kennis van het Duits een essentieel aspect. Het is noodzakelijk dat een stagiair zich in de omgang met zakelijke relaties (ongeacht op welk terrein) goed en zonder enige moeite kan uitdrukken. Daarnaast dient een stagiair Duitse wetenschappelijke teksten vlot te kunnen analyseren en te verwerken.

Wat bieden wij

De stagiair krijgt de gelegenheid kennis te maken met het werk van de ambassade door mee te lopen met de medewerkers en door de uitvoering van ondersteunende werkzaamheden van zowel de afdeling economische zaken als de afdeling politieke zaken. Daaronder vallen o.a.:

  • het afwikkelen van handelsaanvragen van Nederlandse bedrijven die potentiële handelspartners in Oostenrijk zoeken en Oostenrijkse bedrijven die in Nederland actief willen zijn;
  • het bijwonen van bijeenkomsten en het schrijven van verslagen hiervan;
  • het beantwoorden van vragen van het Nederlandse publiek;
  • de organisatie van publieksdiplomatieke evenementen.

Een bijdrage leveren aan het analyseren van en rapporteren over economische en politieke ontwikkelingen is een wezenlijk bestanddeel van de stage. Van de stagiair wordt daarom een grote mate van zelfstandigheid en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid verwacht.

Ook bij logistieke en andere praktische werkzaamheden ter ondersteuning van het werk van de ambassade kan de stagiair worden betrokken.

Voorwaarden en vergoedingen

Conform het stageregelement van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat de stagiair gedurende de gehele stageperiode als student staat ingeschreven aan een Nederlandse of buitenlandse hogere onderwijsinstelling. De stage dient plaats te vinden in het kader van de opleiding. Tevens moet de stagiair de Nederlandse nationaliteit bezitten.

Verdere informatie over voorwaarden en vergoedingen zijn te vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Indien bovenstaande functieomschrijving je interesse heeft gewekt, ontvangen wij graag je sollicitatie (motivatiebrief en CV) via na.pauw@minbuza.nl. De sollicitatiedeadline voor deze stage is 31 mei 2019.  

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.