Stage bij de Nederlandse ambassade te Tallinn

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Tallinn
Publicatiedatum
3 oktober 2019
Sluitingsdatum
17 november 2019

De Nederlandse ambassade in Tallinn, Estland, is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode begin februari tot eind juni 2020.

Wil jij ervaring opdoen in de wereld van de diplomatie? Wil jij kennis maken met de werkzaamheden van een ambassade op een plek in de wereld met (geo)politieke relevantie? Kun je snel schakelen en zie je niet op tegen flink aanpakken binnen een klein team? Als je bovendien beschikt over kennis van of aantoonbare interesse in Noordoost-Europa, dan is dit je kans.

Werkomgeving

De primaire taak van de Nederlandse ambassade in Tallinn is het behartigen van de Nederlandse belangen in Estland. Zowel in bilateraal als multilateraal verband – in het bijzonder in NAVO en EU - werken Nederland en Estland nauw samen. De werkzaamheden van de ambassade strekken zich niet alleen uit tot politiek, veiligheid en defensie, maar omvatten ook samenwerking op het gebied van digitale innovatie, handelsbevordering,  publieksdiplomatie en consulaire dienstverlening.

De Nederlandse ambassade in Estland is een kleine vertegenwoordiging. Als stagiair(e) kan je daarom bij alle inhoudelijke en praktische werkzaamheden van de ambassade betrokken worden. Aan variatie geen gebrek dus. De voertaal binnen het ambassadeteam is Engels.
Met de Nederlandse ambassades in Riga en Vilnius wordt op structurele wijze samengewerkt.

Wat bieden wij

Dé kans om kennis te maken met de werkzaamheden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en van een ambassade in de Baltische regio. Je stage zal plaatsvinden in de levendige hoofdstad van een klein land dat internationaal vooroploopt op het gebied van digitalisering en digitale overheid. Een land waarin, mede als gevolg van de recente historie, een breed draagvlak is voor internationale samenwerking. Bovendien maak je onderdeel uit van een gemengd Nederlands-Ests, nauw samenwerkend team.

Op de Facebookpagina en de website van de ambassade is meer te vinden over de werkzaamheden en concrete activiteiten van de ambassade.

Stageomschrijving

Wij bieden een stageplaats met een gevarieerd takenpakket. De werkzaamheden houden o.a. in:

 • Het verzamelen van achtergrondinformatie en doen van korte onderzoeken op het gebied van de Estse binnen- en buitenlandse politiek, defensie/veiligheid, economie, maatschappelijke ontwikkelingen etc. die gebruikt worden voor politieke en economische rapportage over Estland.
 • Het samenstellen en plaatsen van relevante, aansprekende berichten over Nederland en ambassade-activiteiten op de Facebook-pagina van de ambassade.
 • Het behandelen van verzoeken van Nederlandse groepen (bv. studenten, ondernemers, gemeentes) die een bezoek aan Estland willen brengen om assistentie (contacten, informatie) en/of de ambassade zouden willen bezoeken. 
 • Het bijdragen aan de voorbereiding en de uitvoering van publieksevenementen.
 • Het bijwonen van en verslag leggen over seminars en conferenties.

De stage moet beschouwd worden als een meeloopstage. Het is mogelijk om tijd te besteden aan onderzoek in het kader van de studie. Gezien de kleine omvang van het ambassadeteam is er geen capaciteit beschikbaar voor studiebegeleiding.

Profiel van de stagiair(e)

Je bent een student aan het eind van de bachelor- of in de masterfase van de studie. Je beschikt over aantoonbare belangstelling voor internationale aangelegenheden. Je bent flexibel, praktisch en beschikt over improvisatietalent. Je bent na een korte introductieperiode in staat tamelijk zelfstandig te functioneren. Goede beheersing van het Nederlands en Engels, zowel mondeling als schriftelijk, is essentieel.

We zoeken iemand met de volgende eigenschappen:

 • interesse in promotie van Nederland in het buitenland;
 • affiniteit met het organiseren en logistiek afhandelen van bijeenkomsten en evenementen;
 • representatief en bewust van de openbare rol van een ambassade;
 • collegiaal;
 • ervaren in de inzet van sociale media;
 • nieuwsgierig naar de achtergrond van actuele ontwikkelingen;
 • politiek en cultureel sensitief;
 • een praktische en flexibele instelling;
 • stressbestendig.

Om in aanmerking te komen voor een stageplaats moet je:

 • de Nederlandse nationaliteit hebben;
 • een opleiding aan een door MinOCW erkende Nederlandse onderwijsinstelling of erkende buitenlandse universiteit volgen;
 • om voor de stage in aanmerking komen, dien je gedurende de gehele stageperiode ingeschreven te staan bij de opleiding;
 • in het bezit zijn van een Burgerservicenummer (BSN);
 • in het bezit zijn van een Nederlandse bankrelatie.

Voorwaarden en vergoedingen

De algemene voorwaarden en vergoedingen kan je vinden op de site.

Meer weten en/of solliciteren

Je kunt je Engelstalige sollicitatiebrief en CV tot en met zondag 17 november 2019 naar de ambassade sturen via het e-mailadres: TAL@minbuza.nl. Vermeld in de onderwerpsregel: “sollicitatie stageplaats TAL”. Belangrijk is dat je aangeeft waarom je kiest voor Tallinn, wat je te bieden hebt aan de ambassade en wat je van de stage wilt opsteken.

Wij streven ernaar om je binnen een week na de sluitingsdatum te laten weten of je uitgenodigd wordt voor een selectiegesprek per Skype.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met onze huidige stagiair, Daniël Adam: daniel.adam@minbuza.nl; +3726805527.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.