Stage bij de Nederlandse ambassade te Parijs

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse zaken
Standplaats
Parijs
Publicatiedatum
22 juli 2019
Sluitingsdatum
22 augustus 2019

Ben je op de hoogte van ontwikkelingen in de creatieve sector? Volg je de media op de voet? Heb je een vlotte pen en gevoel voor beeldredactie op sociale media? Kun je snel schakelen en hou je van een dynamische omgeving? Et finalement, parlez-vous français and are you fluent in English?

De Nederlandse ambassade in Parijs is op zoek naar stagiair(e)s voor werkzaamheden met betrekking tot het Atelier Néerlandais, het platform van de ambassade voor de creatieve sector in Parijs. De startdata zijn: 1 november 2019 tot en met eind februari 2020, 13 januari tot en met midden juli.

Werkomgeving

De stagiair(e) gaat aan de slag op de locatie van het Atelier Néerlandais (AN), dat ondernemers binnen de creatieve industrie een springplank biedt naar Frankrijk. Deze ondernemers, leden van het Atelier Néerlandais, kunnen de locatie gebruiken om te (co)werken, te netwerken en te presenteren (bijv. modeshow, showroom, productlancering, tentoonstelling). Ook kunnen zij een beroep doen op praktische ondersteuning en advies om de Franse cultuur en markt te verkennen. Op dit moment telt het Atelier Néerlandais meer dan honderd leden afkomstig uit verschillende disciplines binnen de creatieve sector. Daarnaast wordt het Atelier Néerlandais regelmatig benut voor culturele activiteiten zoals seminars, presentaties, netwerkbijeenkomsten en tentoonstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van het boek, film, fotografie, mode, ontwerp en architectuur.

Het Atelier Néerlandais is een onderdeel van het cluster cultuur en communicatie, dat bestaat uit zeven medewerkers. Afdelingshoofd (culturele raad), ambassadesecretaris cultuur, woordvoerder, medewerker cultuur, medewerker communicatie, de coördinator AN en de ondersteunend medewerker AN. De coördinator en ondersteuner werken in hoofdzaak vanuit de ‘locatie AN’ op 121, rue de Lille, Parijs.

Binnen het cluster zijn doorgaans drie tot vier stagiairs actief. De stagiairs hebben ieder hun eigen focus, maar kunnen op de volle breedte van de werkzaamheden binnen het cluster worden ingezet.

De ambassade in Parijs is een veelzijdige organisatie, met ongeveer zestig medewerkers: diplomaten, attachés van andere ministeries en vaste medewerkers. In het ambassadepand zijn naast de bilaterale ambassade ook de permanente vertegenwoordigingen van de OESO en de UNESCO gehuisvest. Het totale aantal stagiairs varieert van acht tot twaalf.

Stage-omschrijving

De ambassade zoekt een stagiair(e) die meewerkt aan alle activiteiten die plaatsvinden op het Atelier Néerlandais. Zijn of haar taken richten zich met name op het leveren van een bijdrage aan:

 • de invulling van de website en sociale mediakanalen (Instagram en Facebook) van het Atelier Néerlandais
 • de communicatie voor, tijdens en na evenementen, zoals de AN-inspiratie avonden en seminars;
 • de inhoudelijke voorbereiding van programma’s en seminars;
 • het ondersteunen van de organisatie van evenementen, zoals business to business meetings, presentaties, masterclasses, seminars, showrooms, exposities;
 • de productie van communicatiemiddelen (flyers, (beeld)verslagen);
 • de dagelijkse taken die bij het functioneren van het AN horen, zoals het onderhouden van contact met leden en geïnteresseerden en de administratieve ondersteuning.

Profiel van de stagiair(e)

Voor deze stage zoeken wij naar een enthousiast persoon met:

 • HBO of academisch denkniveau (minimaal derdejaars bachelor student), bij voorkeur studerend aan een kunstvakonderwijsinstelling of een studie op het vlak van cultuur of/en ondernemerschap
 • belangstelling voor vormgeving/design, mode, fotografie, cultuur en media
 • ervaring in communicatie- en evenementenorganisatie
 • affiniteit met evenementen en sociale media
 • flexibiliteit, stressbestendigheid en zelfstandigheid
 • nieuwsgierige, proactieve houding, denker en doener
 • goede taalvaardigheid in Frans (minimaal B2), Nederlands en Engels
 • basiskennis van Microsoft Office programma’s (Word, Outlook, Powerpoint, Excel) en zo mogelijk grafische programma’s zoals InDesign en Photoshop.

Wat bieden wij

Deze stage betekent een veelzijdige, internationale ervaring op het gebied van communicatie en de creatieve bedrijfstakken. Je ziet in de praktijk hoe ondernemers binnen o.m. de kunsten en de vormgeving internationaal opereren, hoe evenementen worden georganiseerd en hoe een ambassade opereert. Werktijden zijn niet per definitie van negen tot vijf en kunnen variëren. Tijdens de stage leer je veel over Frankrijk, in het bijzonder over cultuur en de creatieve sector.

Voorwaarden en vergoedingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt als voorwaarde dat de stagiair(e) de Nederlandse nationaliteit heeft en gedurende de gehele stageperiode als student staat ingeschreven aan een onderwijsinstelling. Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden en vergoedingen.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd in deze stageplaats, stuur dan een motivatiebrief met CV en een of twee referenten naar Nicolette Koopman (nicolette.koopman@minbuza.nl). Voor meer informatie tel: +33 1 45 50 47 04. Indien je door de eerste schriftelijke selectie komt, nemen we een interview met je af.

De deadline om te reageren is donderdag 22 augustus 2019.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.