Stage bij de Nederlandse ambassade te Ljubljana

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Ljubljana
Publicatiedatum
14 maart 2019
Sluitingsdatum
15 april 2019

De Nederlandse ambassade in Ljubljana biedt Nederlandse masterstudenten de kans om zes maanden stage te lopen. Wij hebben twee keer per jaar een stageplaats beschikbaar: één in het eerste halfjaar (van 1 februari tot 1 augustus), en één in het tweede halfjaar (van 1 augustus tot 1 februari).

Onze ideale kandidaat is een enthousiaste teamspeler met een can do-mentaliteit. Hij of zij is communicatief, flexibel, combineert denken en doen, en heeft oog voor zowel de inhoud als voor het resultaat.

De stage is bedoeld om een indruk te geven van het werk op een ambassade en om praktijkervaring op te doen, vooral op het gebied van EU-diplomatie, economische diplomatie en de publieksdiplomatie. De stagiair werkt veel zelfstandig en krijgt bij gebleken geschiktheid de nodige verantwoordelijkheden.

De werkomgeving

De Sloveense hoofdstad Ljubljana is een prettige en veilige stad van bijna 300.000 inwoners. Aan de universiteit in de stad studeren zeker 40.000 studenten. Ljubljana ligt centraal in het land en biedt makkelijk toegang tot de Alpen, de Adriatische kust en wijngebieden, maar ook tot omliggende landen zoals Italië, Kroatië en Oostenrijk.

Wereldwijd heeft Nederland ongeveer 140 diplomatieke vertegenwoordigingen. Binnen dat netwerk is de ambassade Ljubljana met zes medewerkers een kleine post. De ambassade behartigt de belangen van Nederland, Nederlanders, Nederlandse bedrijven en Nederlandse organisaties in Slovenië.

De nadruk van het ambassadewerk ligt op EU-onderwerpen, economie, politiek, publieksdiplomatie en consulair werk. De ambassade kent een open werksfeer met ruimte voor eigen initiatieven. Wij bieden je een stageplek waar je wat leert en waar je volledig meedraait in ons team.

Het werk

 • Schrijven voor sociale media en (economische) nieuwsbrieven van de ambassade.
 • Het beantwoorden van handelsvragen van Nederlandse bedrijven.
 • Het (mede) bedenken en (helpen) organiseren van publieksdiplomatieke activiteiten.
 • Het schrijven van berichten over actuele of relevante kwesties (EU, politiek, economie, anders).
 • Het zelfstandig bijwonen van en rapporteren over bijeenkomsten en conferenties.

Het bovenstaande geeft een indruk van het stagewerk. Net als alle medewerkers op een kleine ambassade kan de stagiair voor andere taken worden ingezet, zoals voor consulair werk. Kortom, wij verwachten van de stagiair dat hij of zij inhoud meebrengt, maar ook operationeel is.

Jouw profiel

 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
 • Je bent fulltime masterstudent en tijdens de hele stage als zodanig ingeschreven bij een erkende universiteit.
 • Je bent volledig beschikbaar voor een stage van 26 aaneengesloten weken.
 • Je beschikt over een goede schrijf- en spreekvaardigheid, zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Je hebt affiniteit met EU, economie, bedrijfsleven, recht en communicatie.
 • Je volgt de actualiteit, weet wat nieuwswaardig is en kunt goed omgaan met sociale media.
 • Je bent communicatief en flexibel, en je kunt daarvan voorbeelden geven.
 • Je bent zelfstandig en initiatiefrijk, en je kunt daarvan voorbeelden geven.
 • Je hebt gevoel voor verantwoordelijkheid en bent klantgerichtheid, en je kunt daarvan voorbeelden geven.
 • Kennis van, ervaring in of affiniteit met Zuidoost- of Midden-Europa is een voordeel.
 • Beheersing van het Sloveens of een andere Slavische taal is een voordeel.

Voorwaarden & Vergoedingen

Voor de stage sluit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een contract met de stagiair. Algemene voorwaarden en vergoedingen kun  je vinden op deze site.

Kandidaten die niet aan het profiel of de voorwaarden voldoen wijzen wij af. Naar aanleiding van de sollicitaties kan de ambassade online informatie over kandidaten verzamelen die relevant is voor de stage.

Jij onderhoudt contact met jouw universiteit over de stage. De ambassade doet dat niet en geeft, desgewenst, alleen een cijfer voor je stage aan je universiteit. Deze stageadvertentie is deel van de stageovereenkomst.

Deadlines & Procedure

Wil je bij ons stage lopen in het eerste halfjaar (1 februari tot 1 augustus)? Reageer dan vóór 1 oktober. Wil je stage lopen in het tweede halfjaar (1 augustus tot 1 februari), dan is de deadline 15 april.

Je sollicitatiebrief en je CV, allebei in het Nederlands, moet je mailen naar: lju@minbuza.nl. Let op: een goed geschreven, heldere en overtuigende brief is net zo belangrijk als een mooi CV.

Wij streven ernaar om je binnen veertien dagen na de sluitingsdatum duidelijkheid te geven over je geschiktheid voor deze stage. Met geschikte kandidaten houden wij selectiegesprekken per Skype.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.