Stage bij de Nederlandse ambassade te Berlijn - afdeling Infrastructuur en waterstaat - economisch cluster

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Berlijn
Publicatiedatum
23 juli 2019
Sluitingsdatum
26 augustus 2019

De Infrastructuur en Waterstaat afdeling van de Nederlandse ambassade in Berlijn is op zoek naar kandidaten voor een stage. De voorkeur gaat uit naar een stagiair(e), die vanaf november beschikbaar is voor 6 maanden. Kandidaten die pas later kunnen starten nodigen we ook uit om te solliciteren.

Studenten die in aanmerking komen bevinden zich in de laatste fase van hun universitaire studie en hebben een goede beheersing van de Duitse taal (B2 niveau). De deadline voor kandidaturen is 26 augustus 2019.

Werkomgeving

De ambassade in Berlijn is een van de grootste ambassades die Nederland heeft, met medewerkers in dienst van zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken, als van andere ministeries. De ambassade behartigt de Nederlandse belangen in Duitsland, waarbij de economische relaties met onze grootste handelspartner vanzelfsprekend centraal staan.

Het economisch cluster is daarvoor primair verantwoordelijk en bestaat uit uit de economische afdeling (EA), de innovatie-afdeling, de afdeling ‘agro&food’ en de afdeling ‘infrastructuur en waterstaat’. Het economisch cluster werkt intensief samen met alle andere onderdelen van het postennet Duitsland, te weten de consulaten generaal en Netherlands Business Support Offices.

Een groot deel van de werkzaamheden van de I&W afdeling ligt op het terrein van handelsbevordering en kennisuitwisseling. Voorts is zij verantwoordelijk voor het volgen, analyseren en rapporteren over infrastructurele onderwerpen in Duitsland en beleidsthema’s zoals duurzame mobiliteit en circulaire economie.

Stageomschrijving

De stagiair(e) heeft een divers takenpakket, waarbij de focus vooral zal liggen op het terrein van duurzame mobiliteit en circulaire economie. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het verrichten van beknopte onderzoeken op uiteenlopende onderwerpen, het bijwonen van briefings en lezingen voor rapportage aan collega’s in Berlijn en Den Haag. Ook zal de stagiair(e) worden ingezet voor nieuwsoverzichten en interne en externe communicatie op het gebied van mobiliteit, infrastructuur en milieu. Ten slotte wordt van de stagiair(e) verwacht mee te helpen bij de organisatie van door de ambassade zelf geïnitieerde bijeenkomsten, zoals de jaarlijkse Koninklijke bezoeken, handelsmissies en thematische bijeenkomsten op de ambassade. De stagiair(e) zal formeel bij de infrastructuur en waterstaat afdeling werkzaam zijn, maar is in de praktijk integraal onderdeel van het economisch cluster.

De stagiair(e) wordt in staat gesteld de volle breedte van de werkzaamheden van de ambassade en in het bijzonder de I&W afdeling te leren kennen.

Profiel van de stagiair(e)

  • bij aanvang van de stage toegelaten tot de masterfase van een universitaire relevante opleiding;
  • een uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Nederlandse taal;
  • goede mondelinge vaardigheden in de Duitse taal en in staat om teksten in het Duits goed te begrijpen (minimaal B2-niveau);
  • aantoonbare kennis en affiniteit met circulaire economie, duurzame mobiliteit (E-mobiliteit en waterstof), Duitse- economie of milieu, zijn een pre;
  • proactieve ‘hands on’ mentaliteit en vaardigheden;
  • in staat zich snel aan te passen aan een nieuwe (buitenlandse) werkomgeving en zelfstandig te werken


Wat bieden wij

Wij bieden:

  • een goed inzicht in wat buitenlandse betrekkingen en (economische) diplomatie in de praktijk betekenen;
  • een betere kennis van Duitsland en in het bijzonder de Duitse positie t.a.v. infrastructurele,  en milieu gerelateerde thema’s;
  • het ontwikkelen van de eigen schrijfvaardigheden;
  • een uitdagende serieuze stage in een van de meest dynamische Europese hoofdsteden.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen zijn te vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Voor de sollicitatie vragen wij een motivatiebrief, CV, naam en telefoonnummer van één of twee referenten en een kopie van een schriftelijk product in het Nederlands (bijvoorbeeld een paper). Je dient in de sollicitatie aan te geven welke periode je beschikbaar bent. Je krijgt een ontvangstbevestiging van je sollicitatie.

Je kunt je sollicitatie richten aan:

Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
Pex Langenberg
Klosterstraße 50
10179 Berlijn, Duitsland

Tel: +49 (0)30 2095 6330

E-mail: bln-ienm@minbuza.nl

De deadline van reageren is 26 augustus 2019. Voorgeselecteerde kandidaten zullen worden uitgenodigd voor een gesprek via Skype/Facetime.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.