Stage bij de Nederlandse ambassade te Algiers-Afdeling Politiek & cultuur

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Algiers
Publicatiedatum
15 mei 2018
Sluitingsdatum
23 juni 2018

De post in Algiers is op zoek naar een stagiaire voor de periode september 2018 t/m februari 2019 voor de politiek & cultuurafdeling.

Werkomgeving

Algerije is niet alleen het grootste land van Afrika en belangrijke olie- en gasleverancier aan Europa, het is ook de vierde economie van Afrika, een belangrijke regionale speler in zowel de Arabische wereld als de Sahel, een stabiel land in een verder woelig gebied en een van de grootste Nederlandse handelspartners in de MENA regio.

Daarnaast een steeds belangrijkere partner voor samenwerking op terreinen als migratie en strijd tegen terrorisme. Daarom worden sinds 2014 de betrekkingen tussen Nederland en Algerije geïntensiveerd. Wat onder meer betekent dat er regelmatig ontmoetingen plaatsvinden tussen Algerijnse en Nederlandse bewindspersonen en ambtenaren. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft interesse in zaken doen met Algerije met haar grote binnenlandse markt van 40 miljoen inwoners.

De ambassade Algiers, een middelgrote post op relatief korte afstand van Nederland, heeft dan ook een boeiend takenpakket op economisch, politiek, cultureel en consulair gebied. De ambassade zet in op een intensivering van de relatie, via inzet van bezoeken over en weer van bedrijven en overheden, het deelnemen aan conferenties & beurzen en het schrijven van rapportages over politieke & economische ontwikkelingen.

Algiers is een mooie stad aan de Middellandse Zee met een rijk verleden. De veiligheidssituatie is de afgelopen jaren sterk verbeterd en je kunt je in Algiers, met inachtneming van een dosis gezond verstand, vrij bewegen en naar het strand gaan. De omgeving van Algiers heeft ook veel te bieden qua landschappen en historische bezienswaardigheden w.o. fraaie Romeinse ruïnes. Ook andere grote steden in het Noorden (w.o. Oran, Constantine, Annaba) zijn veilig te bezoeken. Wel dient rekening gehouden worden met het Nederlandse reisadvies.

Stageomschrijving

Als stagiair ga je de voor de ambassade werken bij de PCZ-afdeling. Dat wil zeggen dat je aan de slag gaat met a) politieke zaken b) culturele evenementen en projecten & publieksdiplomatie en 3) communicatie & sociale media. Je zal o.a. de volgende taken verrichten:

 • Politiek: het ondersteunen van selectie & beheer van projecten op het gebied van mensenrechten & gender en democratische transitie. Meeschrijven aan rapportages op deze onderwerpen. Voorbereiden van bezoeken uit Nederland.
 • Cultuur & publieksdiplomatie: het opzetten van een aantal culturele en publieksdiplomatie evenementen; waaronder de Nederlandse bijdrage aan het Europese Cultuurfestival & exposities van het UNESCO culture under attack project.
 • Communicatie & sociale media: samen met het hele ambassade team de zichtbaarheid van Nederland vergroten; informatie over Nederland leveren voor en het beheren van de bestaande Facebookpagina, uitbreiden van het linkedin account en opzetten twitter account.

Profiel van de stagiair(e)

 • Goede beheersing van de Franse taal is absoluut noodzakelijk, aangezien al het werk op de ambassade in het Frans gebeurt. Tenminste op C1 niveau. Kennis van Arabisch is een pre maar niet noodzakelijk;
 • Affiniteit met het opzetten van evenementen / hands on mentaliteit;
 • Interesse in politieke & culturele & communicatiewerkzaamheden;
 • Nieuwsgierigheid naar de woelige regio Noord-Afrika en het grootste land van Afrika in het bijzonder;
 • Je hebt een sterk cultureel aanpassingsvermogen en ruim voldoende sociale sensitiviteit en je bent stressbestendig.
 • Bereidheid om te wonen en werken in een omgeving die :
  • Langzamer gaat dan je gewend bent wat betreft werkprocessen & bureaucratie.
  • Beroep doet op je vasthoudendheid en creativiteit bij het zoeken naar oplossingen.

Wat bieden wij

 • Een uitdagende leeromgeving in een regio van de wereld volop in de aandacht.
 • Verzekerde steile leercurve over het grootste land van Afrika, het geboorteland van Albert Camus & de ouders van Zinédine Zidane en de grootste importeur van Nederlandse pootaardappelen.
 • Ondersteuning bij vinden woonruimte.
 • Ruimte voor studie-gebonden elementen in de nadere invulling van de stageopdracht.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ineke Kleemans, alg-pcz@minbuza.nl  +213770881212

De deadline van reageren is 23-06-2018

Stageperiode loopt van 1 september 2018 tot eind februari 2019

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, kennis en competenties.