Stage bij de Nederlandse ambassade te Addis Abeba - afdeling Hulp & Handel

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Addis Abeba
Publicatiedatum
10 mei 2019
Sluitingsdatum
3 juni 2019

De post is op zoek naar een stagiair(e) op de afdeling Hulp & Handel voor de periode 1 september 2019 t/m 29 februari 2019 (exacte data in overleg)

Werkomgeving

De Nederlandse ambassade in Addis Abeba vertegenwoordigt Nederland in Ethiopië, Djibouti en bij de Afrikaanse Unie op een breed scala aan onderwerpen. Het werkterrein van de ambassade is politiek, consulaire zaken, ontwikkelingssamenwerking (voedselzekerheid, educatie, gezondheid en SRGR, migratie, en rechtsorde en veiligheid), landbouwraad en handel. Meer informatie is te vinden op de website van de ambassade: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/ethiopie

Ethiopië staat bekend om de snel groeiende economie met enorme potentie voor ondernemingen. Tegelijkertijd is het een land met verschillende uitdagingen waar ontwikkelingssamenwerking nog een belangrijke rol speelt, ook in de bevordering van het ondernemingsklimaat.

Het economische cluster opereert op het snijvlak van ontwikkelingssamenwerking en handels- en investeringsbevordering. Hierin staat het thema ‘Hulp & Handel’ centraal, door aan de ene kant investeerders aan te trekken die positief bijdragen aan de ontwikkeling van Ethiopië en tegelijkertijd het ondernemingsklimaat te verbeteren ten gunste van Ethiopische landelijke economische groei.

Het Nederlandse bedrijfsleven is voornamelijk actief in de landbouw, hoewel een trend te zien is in de uitbreiding naar andere sectoren. De focus voor de ambassade ligt daarmee op een aantal sectoren (zoals landbouw, voedselverwerking, agro-logistiek, consumptiegoederen en textiel) en een aantal thema’s (zoals verbeterd investeringsklimaat, maatschappelijk verantwoord ondernemen, regionale gebiedsontwikkeling, en bevordering van ondernemerschap).

De stagiair(e) zal gedurende de stage worden begeleid door zowel de Hulp & Handel medewerker als door de landbouwraad.

Stageomschrijving

Afhankelijk van ontwikkelingen ter plaatse en de interesse van de stagiair, zullen de werkzaamheden tijdens de stageperiode bestaan uit:

 • Bedrijven te woord staan en afspraken opvolgen;
 • Handelsvragen beantwoorden en beheren in het relatiemanagementsysteem (Achilles);
 • Het beheren van een (ontwikkelingssamenwerkings)project op het gebied van private sector ontwikkeling en/of landbouw, in samenwerking met de Hulp & Handel medewerker of de landbouwraad;
 • Analyseren van macro-economische ontwikkelingen in Ethiopië, en verder in kaart brengen en houden van de Ethio-Nederlandse handelsrelatie;
 • Helpen organiseren van inkomende en uitgaande bezoeken en evenementen;
 • De ambassade vertegenwoordigen op verschillende (netwerk)bijeenkomsten;
 • Meetings, briefings, lezingen en seminars voorbereiden, bijwonen en daarover rapporteren;
 • Meedraaien in de dagelijkse werkzaamheden van het economisch cluster, landbouwraad team en de rest van de ambassade.

Profiel van de stagiair(e)

De gezochte kandidaat voldoet aan het volgende profiel:

 • Je zit in de master fase van een universitaire opleiding, met een voorkeur voor een opleiding gerelateerd aan (ontwikkelings-)economie danwel landbouw;
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met economische onderwerpen, private sector ontwikkeling en landbouw;
 • Je weet macro-economische onderwerpen helder uit te leggen in begrijpelijke taal;
 • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in zowel Nederlands als Engels;
 • Je kunt zelfstandig werken, toont initiatief, creativiteit en houdt van een uitdaging;
 • Je kunt je gemakkelijk aanpassen aan een andere (culturele) omgeving;
 • Buitenland- en in het bijzonder Afrika-ervaring is een pré.


Wat bieden wij

De ambassade in Addis Abeba biedt een professionele werkomgeving waar je onder persoonlijke begeleiding de diplomatieke wereld, met name in relatie tot het bedrijfsleven, kan leren kennen.

De ambassade is één van de grotere Nederlandse ambassades in Afrika. Je ziet daardoor het economische werk in relatie tot de andere terreinen waarin Buitenlandse Zaken actief is. Er is veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en de mogelijkheid jezelf buiten het werkterrein te ontplooien.

De ambassade is een bijzonder gebouw met een prachtig terrein, gelegen aan de rand van hartje Addis Abeba. Tijdens je stage zul je ook op veldbezoek gaan, bijvoorbeeld om bedrijven te bezoeken.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Wie geïnteresseerd is in de vacature wordt verzocht uiterlijk 3 juni 2019 een sollicitatiebrief inclusief CV te sturen naar Frerik Kampman: ADD-EA@minbuza.nl. (Telefonische) sollicitatiegesprekken zullen  in juni worden gehouden.

De deadline om te reageren is: 3 juni 2019.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.