Stage bij de Nederlandse ambassade te Abidjan – Pers, Communicatie en Publieksdiplomatie

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse zaken
Standplaats
Abidjan
Publicatiedatum
1 augustus 2019
Sluitingsdatum
23 augustus 2019

Ben je handig met het plaatsen van informatie op websites, formuleer je met gemak mooie berichten en ben je geïnteresseerd in Ivoorkust? Dan is dit de ideale stageplaats voor jou!

De Nederlandse ambassade in Abidjan is op zoek naar een stagiair(e) voor ondersteuning op het gebied van pers, communicatie en publieksdiplomatie in de periode van november 2019 t/m april 2020 (exacte data in overleg).

Werkomgeving

Ivoorkust heeft na een lange periode van binnenlandse onrust politieke stabiliteit hervonden en maakt een snelle inhaalslag met groeicijfers van rond de 8%. Ivoorkust is de grootste cacaoproducent ter wereld en de grootste leverancier aan de Nederlandse cacao industrie. Hoewel de Nederlandse cacao-industrie sterk is geïnternationaliseerd, lopen de meeste handelsstromen via Amsterdam/Zaandam en wordt daar ook veel cacao verwerkt. Diverse Nederlandse multinationals hebben productiefaciliteiten in Ivoorkust en er is een duidelijke belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven in de sectoren: landbouw, maritiem/logistiek, en duurzame energie.

De Nederlandse ambassade in Abidjan vertegenwoordigt Nederland op een breed scala aan onderwerpen, waaronder handel, politiek en (beperkt) consulaire zaken. In 2015 werd besloten om opnieuw een ambassade te openen met een economisch profiel. In november 2017 werd het nieuwe kantoor geïnaugureerd. Nederland wil zich profileren als betrouwbare partner. De ambassade heeft behoefte aan ondersteuning op het gebied van communicatie- en publieksdiplomatie en voor het uitdragen van de Nederlandse inzet in Ivoorkust. Wij zijn op zoek naar iemand met een communicatieachtergrond die het leuk vindt om mee te denken over de beste manieren om onze prioritaire thema’s beter onder de aandacht te brengen van een Ivoriaans publiek, en die ook onze Nederlandse doelgroep bedient. De ambitie van de ambassade is om een leidende, interactieve en flexibele organisatie te zijn die social media gebruikt voor beleidsontwikkeling en –implementatie.

Taken

Taken van de stagiair(e) tijdens de stageperiode zijn onder andere:

 • Bijdragen aan de uitvoering van de communicatiestrategie van de ambassade;
 • Dagelijks redigeren van de tweetalige ambassadewebsite en de sociale media accounts (Facebook, Twitter, Instagram);
 • Produceren van online teksten in het Engels, Nederlands en Frans en foto’s, filmpjes en infographics;
 • Helpen bij het voorbereiden van speeches en interviews van de Ambassadeur;
 • Ontwerpen van digitale uitnodigingen voor ambassade evenementen;
 • Helpen bij ambassade activiteiten (vaak ’s avonds), zoals gasten verwelkomen of foto’s maken.
 • Bijdragen aan het organiseren van evenementen en bijeenkomsten;

Profiel van de stagiair(e)

De gezochte kandidaat voldoet aan het volgende profiel:

 • Je hebt aantoonbare affiniteit met communicatie en een passie voor sociale media;
 • Ervaring met graphic-design;
 • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. Een uitstekende schrijfvaardigheid is een vereiste, om korte, pakkende online teksten over Nederland en de activiteiten van de ambassade te kunnen schrijven. Enige kennis van het Frans is noodzakelijk;
 • Je zit in de laatste fase van de studie (HBO of WO) van een relevante opleiding (bijvoorbeeld: Journalistiek, Cultuur- of Communicatiewetenschappen, Nederlandse Taal en Literatuur; Internationale Betrekkingen);
 • Je kunt zelfstandig werken, toont initiatief en creativiteit, bent een flexibele, intellectueel nieuwsgierige en ruimdenkende teamspeler.
 • Je kunt je gemakkelijk aanpassen aan een andere (culturele) omgeving en kan snel schakelen;
 • Buitenland- en in het bijzonder Afrika-ervaring is een pré;
 • Je hebt een praktische en leergierige instelling, passie voor wat je doet en een goede dosis aan enthousiasme.

De stage is specifiek bedoeld voor studenten en dient in het kader van een opleiding te passen. Indien je niet gedurende de gehele stageperiode staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling, kom je niet voor deze stage in aanmerking.

Wat bieden wij?

Een stageplaats bij de Nederlandse ambassade in Abidjan is een unieke kans om een diplomatieke wereld te leren kennen waar een grote verscheidenheid aan onderwerpen samenkomt; van het adviseren van Nederlandse bedrijven die de Ivoriaanse markt betreden tot het verbeteren van jeugdondernemerschap en het bevorderen van mensenrechten. De ambassade biedt een stimulerende, professionele werkomgeving met enthousiaste, betrokken collega’s en zeer afwisselde werkzaamheden.

Dit is geen meeloopstage! Van de stagiair(e) wordt verwacht, naast de genoemde werkzaamheden, proactief bij te dragen aan de ontwikkeling van de digitale communicatie van de post. Stagiairs bij Nederlandse ambassades ervaren hun stage doorgaans als intensief en leerzaam. Er wordt hard gewerkt; tegelijk is de werksfeer goed, het werk van de stagiair wordt zeer gewaardeerd en er is uitdrukkelijk ruimte voor eigen initiatief. Daarnaast ontwikkel je competenties binnen de gebieden van netwerken, samenwerken, communicatie, schrijfvaardigheid en organisatie.

Voorwaarden en vergoedingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verschaft een standaard stagevergoeding. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid tot een beperkte vergoeding van pensionkosten. Meer informatie over de voorwaarden en vergoedingen is te vinden via deze link.

Informatie

Spreekt bovenstaande taakomschrijving je aan en denk je aan het profiel te voldoen, stuur dan een motivatiebrief (Engels) en een CV (Nederlands) met de namen en contactgegevens van twee referenties per email uiterlijk vrijdag 23 augustus aan: ABI@minbuza.nl

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties