Stage bij de Directie Westelijk Halfrond - Cluster Noord-Amerika

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
11 april 2019
Sluitingsdatum
5 mei 2019
 • Heb jij altijd al van dichtbij willen meemaken hoe de betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten zich sinds het aantreden van president Trump ontwikkelen?
 • Wil jij bijdragen aan het soepel laten verlopen van gesprekken van Minister Blok en Minister Kaag met hun Amerikaanse, Canadese of Mexicaanse collega’s?
 • Kun jij young professionals van studentendenktank The West Wing begeleiden bij het beantwoorden van trans-Atlantische beleidsvragen?

Dan ben jij bij deze stagevacature aan het juiste adres!

Het cluster Noord-Amerika van de Directie Westelijk Halfrond (DWH) is namelijk op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 05-08-2019 t/m 02-02-2020. Het betreft een stage van 40 uur per week.

Werkomgeving

De Directie Westelijk Halfrond (DWH) is een dynamische regiodirectie met circa 20 medewerkers en is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties van het Koninkrijk der Nederlanden met de landen in het Westelijk Halfrond (Noord, Midden en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied). Daarnaast draagt DWH bij aan de Nederlandse inzet t.a.v. deze landen in Europees en internationaal politiek verband en werkt daarbij veel samen met Nederlandse ambassades en vertegenwoordigingen in het buitenland, andere directies, en andere ministeries. DWH bestaat uit vier clusters. Het cluster Noord-Amerika houdt zich bezig met de betrekkingen met de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Belize en de Bahama’s.

DWH is één van de vijf regiodirecties van de Regiopool van BZ. De Regiopool bestaat uit de posten in het buitenland en de regiodirecties in Den Haag. De Regiopool is het expertisecentrum voor landen- en regiokennis en waarborgt samenhangend buitenlands beleid en coherent buitenlands optreden.
 

Stageomschrijving

De stagiair(e) heeft verschillende vaste taken:

 • Het ondersteunen van de regiomedewerkers bij allerhande beleidszaken, zoals het schrijven van beleidsnotities, het beantwoorden van Kamervragen, bijwonen van vergaderingen, en de voorbereidingen voor dossiers.
 • Het volgen van de actualiteiten van de regio in de (internationale) media.
 • Het assisteren bij de organisatie van lunchlezingen en andere publieke evenementen op het ministerie/van de directie over onderwerpen die het werk van de directie betreffen.
 • Het assisteren bij dagelijkse bezigheden, zoals het schrijven van brieven aan (buitenlandse) bewindspersonen en het samenstellen van diverse dossiers.
 • Deel uitmaken van het Outreach-team van de directie. Hiertoe behoort het bijdragen aan de DWH sociale media-inzet; het organiseren van evenementen en het organiseren van de interactie tussen DWH en de studentendenktank West Wing.

N.B. De stage betreft in de eerste plaats een meeloopstage. Indien gewenst, kan bezien worden of er een specifieke studieopdracht kan worden ontwikkeld.

Profiel van de stagiair(e)

Bij de afdeling is een zelfstandige, flexibele, en proactieve werkhouding een vereiste. Verder moet je als toekomstig stagiair(e) voldoen aan het volgende profiel:

 • Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of een erkende buitenlandse onderwijsinstelling en bent derdejaars bachelor- of masterstudent aan een WO-instelling.
 • Je hebt een goede beheersing van zowel Engels als Nederlands in woord en geschrift, en goede communicatieve vaardigheden.
 • (Passieve) kennis van Spaans is een pré.
 • Aantoonbare achtergrondkennis van én ervaring/affiniteit met de Verenigde Staten, Canada en Mexico zijn een voordeel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, kennis en competenties. We nodigen je uit om in je motivatie aan te geven op welke wijze je daar aan bijdraagt.

Wat bieden wij

Stage lopen bij Directie Westelijk Halfrond is een leerzame ervaring, met werkzaamheden die door de actualiteit worden gedreven. Je houdt je bezig met gebeurtenissen die het nieuws halen, en krijgt tegelijkertijd de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe beleid bij het ministerie tot stand komt en in uitvoering wordt gebracht. Je wordt hierbij begeleid door ervaren beleidsmedewerkers van de directie, en werkt daarnaast samen met collega’s van andere regio- en themadirecties, en met verschillende ministeries. Aan het einde van je stage heb je niet alleen inhoudelijke ervaring opgedaan, je hebt ook een breed scala aan vaardigheden ontwikkeld en een divers netwerk opgebouwd.

Voorwaarden en vergoedingen

Naast de stagevergoeding bestaat er een mogelijkheid tot pension- of reiskostenvergoeding. Meer informatie hierover kun je vinden op de site algemene voorwaarden en vergoedingen.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan per email een sollicitatiebrief met curriculum vitae naar Regiobureau Atlas: atlas-stage@minbuza.nl  t.a.v. Nadia Verwaal, met in de onderwerpregel: stage DWH/NA. De uiterste inzenddatum is 5 mei 2019. Gesprekken met kandidaten die op basis van hun brief en CV geschikt worden geacht, zullen naar verwachting plaatsvinden in de week van 13 mei op het ministerie in Den Haag. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met de huidige stagiair Tobi Hoogenboom (06-52549260).

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Directie Westelijk Halfrond
Rijnstraat 8
Postbus 20061
2515 XP  Den Haag
atlas-stage@minbuza.nl

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties .