Stage bij de Directie Westelijk Halfrond – Venezuela & Koninkrijkszaken

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
6 november 2019
Sluitingsdatum
24 november 2019

Het cluster Venezuela en Koninkrijkszaken bij de Directie Westelijk Halfrond is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode van 03-02-2020 t/m 30-07-2020. Het betreft een stage van 40 uur per week.

 • Wil jij een tijdje meedraaien in het hart van de Nederlandse diplomatie?
 • Lijkt het je interessant een echte Venezuela expert te worden en je kennis voortdurend in de praktijk te brengen door het volgen van de actualiteit, het schrijven van spreekpunten/speeches en het voorbereiden van dossiers?
 • Wil jij de basis leggen voor de debatten van minister Blok over Venezuela en de andere landen van het Koninkrijk: Aruba, Curaçao en Sint Maarten?   
 • Ben je bewust van de gevolgen die de crisis in Venezuela als grootste buurland van het Koninkrijk heeft op Aruba, Curaçao en Bonaire en de uitdagingen die dit met zich meebrengt?
 • Lijkt het je leuk om niet alleen met mensen binnen het ministerie samen te werken maar ook frequent in gesprek te gaan met ambassades, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigingen van de andere landen binnen het Koninkrijk?

Dan ben jij bij deze stagevacature aan het juiste adres!

Werkomgeving

De minister van Buitenlandse Zaken is eindverantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van het gehele Koninkrijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, inclusief ambassades, consulaten en permanente vertegenwoordigingen werken dan ook voor het gehele Koninkrijk: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Het cluster Venezuela en Koninkrijkszaken valt onder de regiodirectie Westelijk Halfrond (DWH). DWH is een dynamische directie die zich bezighoudt met de bilaterale- en politieke ontwikkelingen in het hele Westelijk Halfrond, van Alaska tot Vuurland.  De directie ontwikkelt en coördineert het Nederlandse beleid en onderhoudt de diplomatieke betrekkingen met de landen in het Westelijk Halfrond. Het cluster Venezuela en Koninkrijkszaken houdt zich specifiek bezig met het buitenlandsbeleid van het Caribisch deel van het Koninkrijk en de ontwikkelingen in Venezuela.

Stageomschrijving

De dagelijkse werkzaamheden voor het cluster Venezuela en Koninkrijkszaken worden grotendeels bepaald door de actualiteit. Dit maakt het werk interessant en uitdagend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de relaties tussen de Benedenwindse eilanden en Venezuela, de betrokkenheid van het Koninkrijk bij internationale organisaties in de regio en bilaterale ontmoetingen van bewindspersonen. Tijdens je werkzaamheden heb je geregeld contact met collega’s van je eigen en van andere directies binnen het ministerie, met andere ministeries zoals Binnenlandse Zaken, Defensie en met de Directies Buitenlandse Betrekkingen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De stagiair(e) heeft verschillende vaste taken:

 • Het ondersteunen van de beleidsmedewerker bij allerhande beleidszaken, zoals het schrijven van beleidsnotities, het beantwoorden van Kamervragen en de voorbereidingen voor dossiers.
 • Het volgen van de actualiteiten van de regio in de (internationale) media.
 • Het bijwonen en notuleren van meerdere vaste vergaderingen die wekelijks plaatsvinden.
 • Deel uitmaken van het Outreach-team van de directie. Hiertoe behoort het bijdragen aan de DWH social media-inzet en het organiseren van evenementen.

N.B. De stage betreft in de eerste plaats een meeloopstage. Indien gewenst, kan bezien worden of er een specifieke studieopdracht kan worden ontwikkeld.

Profiel van de stagiair(e)

Bij de afdeling is een zelfstandige, flexibele, en proactieve werkhouding een vereiste. Verder moet je aan het volgende profiel voldoen:

 • Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of een erkende buitenlandse onderwijsinstelling.
 • Je bent derdejaars bachelor- of masterstudent aan een WO-instelling.
 • Je hebt goede beheersing van zowel Engels als Nederlands in woord en geschrift, en goede communicatieve vaardigheden.
 • Achtergrondkennis van en ervaring met Latijns-Amerika en/of de Caribische Landen van het Koninkrijk zijn een voordeel.
 • Minimaal passieve kennis van de Spaanse taal is een vereiste. We verwachten dat je nieuwsartikelen en rapporten in het Spaans begrijpt (niveau B1 of hoger).  

Wat bieden wij

Stagelopen bij Directie Westelijk Halfrond is een leerzame ervaring, met werkzaamheden die door de actualiteit worden gedreven. Je houdt je bezig met gebeurtenissen die het nieuws halen, en krijgt tegelijkertijd de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe beleid bij het ministerie tot stand komt en in uitvoering wordt gebracht. Je wordt hierbij begeleid door ervaren beleidsmedewerkers van de directie, en werkt daarnaast ook samen met collega’s van andere regio- en themadirecties, en met verschillende ministeries. Aan het einde van je stage heb je niet alleen inhoudelijke ervaring opgedaan met beleidsontwikkeling en dossiervorming, je hebt ook een breed scala aan vaardigheden ontwikkeld en een divers netwerk opgebouwd. Ook heb je beter inzicht gekregen in het politiek krachtenveld en heb je een actieve rol gespeeld bij publieksdiplomatie en externe communicatie.

Voorwaarden en vergoedingen

Naast de stagevergoeding bestaat er een mogelijkheid tot pension- of reiskostenvergoeding. Meer informatie hierover kun je vinden op www.werkenvoornederland.nl bij voorwaarden en vergoedingen.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan per email een sollicitatiebrief met curriculum vitae naar Regiobureau Atlas: atlas-stage@minbuza.nl  t.a.v. Gerard Schulting, met in de onderwerpregel: stage DWH/AK. De uiterste inzenddatum is 24 november 2019. Gesprekken met kandidaten die op basis van hun brief en CV geschikt worden geacht, zullen naar verwachting plaatsvinden in de week van 2 december op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met de huidige stagiair Pieter Verburg (06-52503108/pieter.verburg@minbuza.nl).

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Directie Westelijk Halfrond

Rijnstraat 8

Postbus 20061

2515 XP Den Haag Atlas-stage@minbuza.nl 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.