Stage bij de Directie Westelijk Halfrond – Cluster Noord-Amerika

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
6 november 2019
Sluitingsdatum
24 november 2019
 • Wil jij een tijdje meedraaien in het hart van de Nederlandse diplomatie?
 • Wil je van dichtbij meemaken hoe de betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten zich ontwikkelen sinds het aantreden van president Trump?
 • Wil jij bijdragen aan het soepel laten verlopen van gesprekken van Minister Blok en Minister Kaag met hun Amerikaanse, Canadese of Mexicaanse collega’s?
 • Lijkt het je leuk samen te werken met niet alleen medewerkers van BZ, maar ook ambassades en andere ministeries?

Dan ben jij bij deze stagevacature aan het juiste adres!

Het cluster Noord-Amerika van de Directie Westelijk Halfrond (DWH) is namelijk op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 03-02-2020 t/m 30-07-2020. Het betreft een stage van 40 uur per week.

Werkomgeving

De Directie Westelijk Halfrond (DWH) is een dynamische regiodirectie met circa 25 medewerkers en is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties van het Koninkrijk der Nederlanden met de landen in het Westelijk Halfrond (Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied). Daarnaast draagt DWH bij aan de Nederlandse inzet t.a.v. deze landen in Europees en internationaal politiek verband en werkt daarbij veel samen met Nederlandse ambassades en vertegenwoordigingen in het buitenland, andere directies, en andere ministeries. DWH bestaat uit vier clusters. Het cluster Noord-Amerika houdt zich bezig met de betrekkingen met de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Belize en de Bahama’s. DWH is één van de vijf regiodirecties l van BZ.
 

Stageomschrijving

De stagiair(e) heeft verschillende vaste taken:

 • Het ondersteunen van de beleidsmedewerkers bij allerhande beleidszaken, zoals het schrijven van beleidsnotities, het beantwoorden van Kamervragen, en de voorbereidingen voor dossiers.
 • Het bijwonen en notuleren van meerdere vaste vergaderingen die wekelijks plaatsvinden.
 • Het assisteren bij de organisatie van publieke evenementen op het ministerie/van de directie over onderwerpen die het werk van de directie betreffen.
 • Deel uitmaken van het Outreach-team van de directie. Hiertoe behoort het bijdragen aan de DWH sociale media-inzet en het organiseren van evenementen.

N.B. De stage betreft in de eerste plaats een meeloopstage. Indien gewenst, kan bezien worden of er een specifieke studieopdracht kan worden ontwikkeld.

Profiel van de stagiair(e)

Bij de afdeling is een zelfstandige, flexibele, en proactieve werkhouding een vereiste. Verder moet je als toekomstig stagiair(e) voldoen aan het volgende profiel:

 • Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of een erkende buitenlandse onderwijsinstelling en bent derdejaars bachelor- of masterstudent aan een WO-instelling.
 • Je hebt een goede beheersing van zowel Engels als Nederlands in woord en geschrift, en goede communicatieve vaardigheden.
 • (Passieve) kennis van Spaans is een pré.
 • Aantoonbare achtergrondkennis van én ervaring/affiniteit met de Verenigde Staten, Canada en Mexico zijn een voordeel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, kennis en competenties. We nodigen je uit om in je motivatie aan te geven op welke wijze je daaraan bijdraagt.

Wat bieden wij

Stage lopen bij Directie Westelijk Halfrond is een leerzame ervaring, met werkzaamheden die door de actualiteit worden gedreven. Je houdt je bezig met gebeurtenissen die het nieuws halen, en krijgt tegelijkertijd de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe beleid bij het ministerie tot stand komt en in uitvoering wordt gebracht. Je wordt hierbij begeleid door ervaren beleidsmedewerkers van de directie, en werkt daarnaast samen met collega’s van andere regio- en themadirecties, en met verschillende ministeries. Aan het einde van je stage heb je niet alleen inhoudelijke ervaring opgedaan met beleidsontwikkeling en dossiervorming, je hebt ook een breed scala aan vaardigheden ontwikkeld en een divers netwerk opgebouwd. Ook heb je beter inzicht gekregen in het politiek krachtenveld en heb je een actieve rol gespeeld bij publieksdiplomatie en externe communicatie.

Voorwaarden en vergoedingen

Naast de stagevergoeding bestaat er een mogelijkheid tot pension- of reiskostenvergoeding. Meer informatie over de voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan per email een sollicitatiebrief met curriculum vitae naar Regiobureau Atlas: atlas-stage@minbuza.nl  t.a.v. Nadia Verwaal, met in de onderwerpregel: stage DWH/NA. De uiterste inzenddatum is 24 november 2019. Gesprekken met kandidaten die op basis van hun brief en CV geschikt worden geacht, zullen naar verwachting plaatsvinden in de week van 2 december op het ministerie in Den Haag. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met de huidige stagiair Iona Bootsma (06-11489607 / iona.bootsma@minbuza.nl).

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Directie Westelijk Halfrond
Rijnstraat 8
Postbus 20061
2515 XP  Den Haag
atlas-stage@minbuza.nl

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.