Stage bij de Directie Sub-Sahara Afrika-cluster Grote Meren

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
11 april 2018
Sluitingsdatum
27 april 2018

Directie Sub-Sahara Afrika (DAF) biedt een fulltime stageplek aan bij het cluster Grote Meren voor een periode van zes maanden. Startdatum 1 augustus 2018.

De werkomgeving

Directie Sub-Sahara Afrika is een van de vijf regiodirecties. Directie Sub-Sahara Afrika is een relatief grote regiodirectie met ongeveer 40 medewerkers en is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het beleid voor het gebied ten zuiden van de Sahara. Werkzaamheden omvatten het onderhouden van relaties met de 48 Afrikaanse staten, maar ook met regionale organisaties (G5 Sahel, ECOWAS, Afrikaanse Unie). Daarnaast is er veel interactie met andere internationale organisaties – zoals de VN, de EU en het Internationaal Strafhof.

2018 is een belangrijk jaar voor Nederland in relatie tot Afrika. Nederland heeft een zetel in de VN Veiligheidsraad en 80% van de agenda heeft betrekking op Afrikaanse onderwerpen. In 2000 was Nederland voor de laatste keer niet-permanent lid van de Veiligheidsraad. Het lidmaatschap maakt de stage dan ook extra uitdagend en speciaal.

Afrika is een continent dat in beweging is: een sterk economische groei biedt interessante kansen voor het bedrijfsleven, terwijl (gewapende) conflicten en mensenrechtenschendingen de stabiliteit van de regio’s bedreigen. Deze dynamiek maakt dat je als stagiair een sterk afwisselend takenpakket hebt en voortdurend voor uitdagingen komt te staan.

Dit geldt zeker voor de Grote Merenregio waar de landen Rwanda, Burundi, Uganda en de Democratische Republiek Congo (DRC) deel van uitmaken. Nederland is goed vertegenwoordigd met ambassades in Kinshasa, Kampala, Kigali en Bujumbura en een kantoor in Goma. Als stagiair sta je dicht op de actualiteiten in deze regio en zorg je samen met het team voor een coherente, resultaatgerichte Nederlandse inzet op veiligheid, politiek, ontwikkelingssamenwerking, migratie en (economische) diplomatie ten aanzien van deze landen.  Het regionale Grote Merenprogramma programma is daarnaast een unieke samenwerking van deze vier ambassades, gericht op het bevorderen van veiligheid en stabiliteit in de regio. Veiligheid en stabiliteit worden o.a. bedreigd door de politieke, veiligheids- en humanitaire crises in de DRC en Burundi. De Grote Meren blijven een regio waar interessante politieke en veiligheidsvraagstukken besproken worden en met Nederland als lid van de VN Veiligheidsraad in 2018 zal de regio veelvuldig in de belangstelling staan.

De stage werkzaamheden

Als stagiair(e) volg je de landenmedewerkers tijdens hun werk en ondersteun je ze bij het uitvoeren van hun taken. De werkzaamheden variëren sterk en kunnen uiteenlopen van het beantwoorden van burger- en Kamervragen, het samenstellen en aanvullen van landeninformatie, het voorbereiden en (mee)schrijven van stukken voor de bewindspersonen tot het organiseren van bezoeken, lezingen en seminars. Daarnaast neem je deel aan vergaderingen met andere directies of externe partijen – zoals ambassadeurs, ngo’s, politieke actoren of vertegenwoordigers van internationale organisaties. Gedurende de stage zal je ook in contact staan met de Nederlandse ambassades in Afrika.

De duur van een stage is zes maanden, met een werkweek van 40 uur.

Profiel van de stagiair(e)

  • Vanwege het brede en uiteenlopende pakket aan werkzaamheden is een flexibele en actieve houding essentieel;
  • Een zelfstandige werkhouding is erg belangrijk, maar je kan ook goed samenwerken;
  • Bereidheid om je te verdiepen in Afrika;
  • Kennis van en/of interesse in buitenlands beleid, economische ontwikkelingen, handelsbevordering, ontwikkelingssamenwerking en internationale politiek komen hier goed van pas;
  • Naast goede beheersing van de Nederlandse taal is ook een goede kennis van de Engelse vereist. Frans is een pré. Goede schriftelijke vaardigheden zijn essentieel;
  • Je bent een student op WO-niveau en reeds begonnen aan een master. Een specifieke studierichting is niet vereist. Gezien de diversiteit aan taken zijn velerlei studierichtingen mogelijk, zoals o.a. bedrijfskunde, (internationaal) recht, internationale betrekkingen, economie, politicologie, bestuurskunde.
  • Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of je hebt de Nederlandse nationaliteit en studeert aan een erkende universiteit in het buitenland.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een sollicitatiebrief met curriculum vitae naar Regiobureau Atlas onder vermelding van het cluster Grote Meren. De uiterste inzenddatum is vrijdag 27 april. Enkele geschikte kandidaten zullen vervolgens uitgenodigd worden voor een gesprek. Inzet is om uiterlijk 22 mei het gehele selectietraject af te ronden.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. Door bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent te streven naar diversiteit in sekse, seksuele voorkeur, culturele achtergrond, leeftijd en dergelijke.