Stage bij de Directie Sub-Sahara Afrika - Directie brede stagiair(e)

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
12 april 2019
Sluitingsdatum
26 april 2019

Directie Sub-Sahara Afrika (DAF) biedt een fulltime stageplek aan voor een directie brede stageplek voor de periode van zes maanden. Als flex bijzondere opdrachten stagiair(e) werk je mee aan politieke evenementen en vraagstukken binnen de hele directie. Startdatum 1 augustus 2019.

De werkomgeving

Directie Sub-Sahara Afrika is een van de vijf regiodirecties binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Directie Sub-Sahara Afrika is een relatief grote regiodirectie met ongeveer 40 medewerkers en is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het beleid voor het gebied ten zuiden van de Sahara. Werkzaamheden omvatten het onderhouden van relaties met de 48 Afrikaanse staten, maar ook met regionale organisaties (o.a. Afrikaanse Unie, IGAD, EAC, G5 Sahel, ECOWAS). Daarnaast is er veel interactie met andere internationale organisaties – zoals de VN, de EU en het Internationaal Strafhof.

Afrika is een continent dat in beweging is: een sterke economische groei biedt interessante kansen voor het bedrijfsleven, terwijl (gewapende) conflicten en mensenrechtenschendingen de stabiliteit van de regio’s bedreigen. DAF brengt al deze beleidsterreinen bijeen en zorgt voor een coherent, effectief en strategisch Nederlands Afrikabeleid met wederzijdse belangen. Deze dynamiek maakt dat je als flexstagiair een sterk afwisselend takenpakket hebt en voortdurend voor uitdagingen komt te staan.

Je komt te werken als flexibele inzet voor bijzonder opdrachten voor de hele directie, bestaande uit vijf clusters: Sahel, West, Grote meren, Hoorn en Oost en Zuidelijk Afrika. Landen waar je veel mee te maken zult krijgen zijn bijvoorbeeld Nigeria, Mali, Ethiopië, Zuid-Afrika en Kenia. Je zult met verschillende vormen van beleid te maken krijgen. In Nigeria, Ethiopië en Kenia ligt de focus op de transitie van Hulp naar Handel, waarbij wordt gewerkt aan nieuwe samenwerkingsvormen. De Sahel en Hoorn staat hoog op de (inter)nationale politiek agenda wegens thema’s als terrorisme en irreguliere migratie en Nederlandse inzet in vrede- en veiligheidsoperaties. Samen met de medewerkers draag je bij aan een coherente, resultaatgerichte Nederlandse inzet op deze thema’s, niet alleen met collega’s in Den Haag, maar ook met verschillende ambassades in Afrika.

De stage werkzaamheden

Als stagiair(e) volg je de landenmedewerkers tijdens hun werk en ondersteun je ze bij het uitvoeren van hun taken. Voor elk cluster zijn er pieken waarin grote politieke vraagstukken extra aandacht vereist. Hierbij kun je denken aan bezoeken van ministers en presidenten, handelsmissies, stakeholdersessies, dossiers voorbereiden voor Minister Kaag of Minister Blok en het organiseren van evenementen. Als flexstagiair(e) ben je dus continue bezig waar de focus ligt van het Nederlandse beleid in Sub-Sahara Afrika. Daarnaast neem je deel aan vergaderingen met andere directies of externe partijen – zoals ambassadeurs, ngo’s, politieke actoren of vertegenwoordigers van internationale organisaties. 

De duur van een stage is zes maanden, met een werkweek van 40 uur.

Profiel van de stagiair(e)

DAF acht diversiteit op de werkvloer erg belangrijk. Verschillende perspectieven, culturele achtergronden, studierichtingen en inzichten kunnen de denkkracht van DAF vergroten.

  • Vanwege het brede en uiteenlopende pakket aan werkzaamheden is een flexibele en actieve houding essentieel;
  • Een zelfstandige werkhouding is erg belangrijk, maar je kan ook goed samenwerken;
  • Kennis van en/of interesse in buitenlands beleid, economische ontwikkelingen, handelsbevordering, ontwikkelingssamenwerking en internationale politiek komt hier goed van pas;
  • Naast goede beheersing van de Nederlandse taal is ook een goede kennis van de Engelse vereist. Je bent goed in staat complexe materie helder te analyseren en in steekhoudend advies te verwoorden. Goede schriftelijke vaardigheden zijn essentieel.
  • Je bent een student op WO-niveau en reeds begonnen aan een master. Een specifieke studierichting is niet vereist. Gezien de diversiteit aan taken en de uitdrukkelijke wens andere invalshoeken in het beleid mee te nemen zijn een brede verscheidenheid aan studierichtingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld economie, bedrijfskunde, politicologie, (internationaal) recht, internationale betrekkingen, cultuurwetenschappen en antropologie.
  • Bereidheid je te verdiepen in Afrika al is affiniteit met en/of kennis over Afrika een pré.
  • Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of je hebt de Nederlandse nationaliteit en studeert aan een erkende universiteit in het buitenland.

Voorwaarden en vergoedingen

Informatie over voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een sollicitatiebrief met curriculum vitae naar Regiobureau Atlas onder vermelding van FLEX-stagiaire plek Directie Sub-Sahara Afrika. De uiterste inzenddatum is vrijdag 26 april. Enkele geschikte kandidaten zullen vervolgens uitgenodigd worden voor een gesprek. Inzet is om uiterlijk 16 mei het gehele selectietraject af te ronden. Als je meer wilt weten over het Nederlandse handel en ontwikkelingssamenwerking beleid, klik hier.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties .