Stage bij de Directie Juridische Zaken - afdeling Internationaal Recht

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
27 oktober 2017

Stagiairs bij de Afdeling Internationaal Recht ondersteunen de juristen van de afdeling bij hun dagelijks werk. Je krijgt te maken met uiteenlopende gebieden van het internationaal recht, zoals aansprakelijkheid, verdragenrecht, humanitair oorlogsrecht, internationaal strafrecht, zeerecht, mensenrechten en privileges en immuniteiten. 
Als stagiair word je bij de behandeling van diverse vraagstukken ingezet, bijvoorbeeld om nadere informatie te zoeken in diverse bronnen en over je bevindingen te rapporteren. Voor deze stage zoekt de afdeling zelfstandige en flexibele studenten die goed communiceren. Ook heb je een heldere schrijfstijl en een goede beheersing van het Nederlands en Engels nodig.

De Afdeling Internationaal Recht van de Directie Juridische Zaken (DJZ/IR) heeft gedurende het hele jaar plaats voor twee stagiairs. De stageplaatsen hebben een duur van vier maanden en de werkweek bedraagt 40 uur. Enthousiaste studenten internationaal recht in de laatste fase van hun master opleiding internationaal recht met goede studieresultaten worden uitgenodigd te solliciteren.

De Afdeling Internationaal Recht

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken behartigt de belangen van Nederland in het buitenland en zet zich in om conflicten, armoede en onrecht te bestrijden. Buitenlandse Zaken is ieder uur van de dag, ergens in de wereld actief, zowel vanuit het departement in Den Haag als via een netwerk van ruim 150 posten over de hele wereld.

De Afdeling Internationaal Recht van de Directie Juridische Zaken kent vier hoofdtaken:

 • geven van juridisch advies binnen het departement, aan de posten, alsmede aan alle andere ministeries en aan de Nederlandse Antillen en Aruba over internationaalrechtelijke zaken in het algemeen;
 • bijdragen aan de internationale rechtsontwikkeling;
 • coördineren van internationaalrechtelijke zaken, mede ter verzekering van de eenheid in de ontwikkeling en uitleg van internationale rechten en verplichtingen van het Koninkrijk der Nederlanden, alsmede de eenheid in de opstelling van verdragen in het bijzonder;
 • het optreden in internationaalrechtelijke procedures waarbij Nederland betrokken is.

Omschrijving stage

De stagiair ondersteunt de juristen van de Afdeling Internationaal Recht bij hun dagelijkse werkzaamheden. De juristen houden zich met alle deelgebieden van het internationaal recht bezig, waaronder aansprakelijkheid, verdragenrecht, humanitair oorlogsrecht, internationaal strafrecht, zeerecht, mensenrechten en privileges en immuniteiten. Vrijwel alle actuele internationaalrechtelijke vraagstukken worden op deze afdeling behandeld.
De stagiair zal bij de behandeling van diverse vraagstukken worden ingezet, bijvoorbeeld om nadere informatie te zoeken in diverse bronnen en over de bevindingen te rapporteren. De stage biedt een unieke mogelijkheid om in een dynamische werkomgeving de eigen kennis van het internationaal recht te vergroten en ervaring op te doen in de praktische toepassing van het internationaal recht.

Profiel stagiair

 • Een internationaalrechtelijk georiënteerde Master student, in de laatste fase van de studie.
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
 • Voldoende begrip van de Franse taal.
 • Zelfstandig en stressbestendig.
 • Goede communicatieve vaardigheden.
 • Heldere schrijfstijl.
 • Flexibel.

Voorwaarden en vergoedingen

Lees meer over voorwaarden en vergoedingen bij stages.

Meer weten en/of solliciteren

Heb je interesse?

Stuur dan een e-mail naar djz-ir@minbuza.nl met een motivatiebrief t.a.v. dhr. J. Gutter en dhr. T. Diederen, je cv en cijferlijst(en), onder vermelding van ‘sollicitatie stage’. Geef in je e-mail aan in welke periodes je beschikbaar bent. Er kan gedurende het hele jaar worden gesolliciteerd.