Stage bij de Directie Inclusieve Groene Groei – Water Cluster

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
7 juni 2019
Sluitingsdatum
26 juni 2019

Het Water cluster bij de Directie Inclusieve Groene Groei (IGG) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is op zoek naar een stagiair(e) op het gebied van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor de periode 9 september 2019 tot 9 maart 2020.

De werkomgeving

De directie IGG draagt bij aan duurzame oplossingen voor mondiale uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, water, grondstoffen en voedselzekerheid. Geopolitiek, handel en ontwikkelingssamenwerking komen in onze directie samen. Binnen IGG wordt er gewerkt vanuit een perspectief waarbij de synergie van de vijf ‘global issues’ van cruciaal belang is. Zo werkt IGG bijvoorbeeld integraal aan duurzame voorzieningszekerheid, waar bijvoorbeeld het werkgebied van voedselzekerheid en water samenkomt.

Het cluster Water bestaat uit diverse beleidsmedewerkers op deze specifieke terreinen, maar streeft naar een integrale benadering waarbij verschillende thema’s samenkomen. Het Water cluster richt zich op:

  • verbeterde toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen,
  • verbeterd stroomgebied beheer en veilige delta’s en
  • efficiënt watergebruik, voornamelijk in de landbouw.

IGG en Ambassades financieren onder andere projecten in onze partnerlanden en werken nauw samen met kennisinstellingen, de private sector, NGOs en het maatschappelijk middenveld uit de watersector in Nederland en in de partnerlanden. Dit alles gebeurt in het beleidskader voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Je kan een voorproefje van onze werkzaamheden vinden op de Facebookpagina van IGG.

Stagebeschrijving

De stagiair(e) zal onder begeleiding van een beleidsmedewerker de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • Meewerken aan de voorbereiding van diverse beleids- en achtergrondstukken op het gebied van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen;
  • Ondersteuning bieden bij het beheer van lopende projecten o.a. WaterWorX, (een programma voor stedelijke drinkwatervoorziening en sanitatie i.s.m. Nederlandse drinkwaterbedrijven), en innovatieve financiering voor de sector;
  • Deelnemen aan en verslaglegging van het wekelijkse clusteroverleg en andere werkzaamheden op ad hoc basis ter ondersteuning van het Water cluster en op basis van jouw interesses;
  • Het assisteren van IGG bij het integreren van thema’s als Drinkwater en Waterbeheer en van Water en Voedselzekerheid.

Profiel van de stagiair(e)

Het cluster is op zoek naar een veelzijdige, initiatiefrijke student die zich flexibel opstelt en bereid is verschillende taken op te pakken. Je bent analytisch en resultaatgericht, je kan snel schakelen en goed samenwerken. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en beheerst het Nederlands en Engels goed. Wij zoeken een student in de laatste fase van een academische opleiding met kennis op het gebied van water en/of sanitatie en bij voorkeur ook ontwikkelingssamenwerking.

Wat bieden wij

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een unieke mogelijkheid om in een dynamische werkomgeving de eigen kennis over het buitenland beleid, water en duurzame groei te vergroten, en het reilen en zeilen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de praktijk te ervaren. Tijdens de meeloopstage word je begeleid door een beleidsmedewerker, voer je verschillende werkzaamheden uit en kom je aanraking met diverse aspecten van de organisatie en met het netwerk van partners waarmee wordt samengewerkt. Een meeloopstage biedt als voordeel dat je een breed taken pakket kunt combineren met de vrijheid om je agenda aan te vullen met andere opdrachten die aansluiten bij jouw interesses.

Voorwaarden en vergoedingen

Voor de stage gelden de vaste voorwaarden vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo dien je te staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Meer informatie kun je vinden bij voorwaarden en vergoedingen.  

Interesse?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ranna Abdulhadi (ranna.abdulhadi@minbuza.nl). Heb je interesse in deze stage? Stuur uiterlijk 26 juni je motivatiebrief en CV onder vermelding van “Stagiair(e) Water” naar ranna.abdulhadi@minbuza.nl. De sollicitatiegesprekken zullen in de week van 1 juli plaatsvinden in Den Haag.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door  mensen met verschillende achtergronden  in te zetten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.