Stage bij de directie Communicatie

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Den Haag
Publicatiedatum
7 juni 2019
Sluitingsdatum
21 juni 2019

De directie Communicatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is op zoek naar een enthousiaste stagiaire voor 36 uur per week, voor de periode 01-09-2019 tot en met 01-03-2020.

Werkomgeving

De stageplek is op de directie Communicatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie beschikt over een professionele communicatiedirectie waar alle disciplines aanwezig zijn. Er werken ongeveer 70 mensen en de werkdruk is hoog. Wij werken voor de bewindspersonen, de ambtelijke top, de beleidsdirecties en voor onze ambassades in het buitenland.

Je stageplek is bij het onderdeel Communicatieadvies, BT-team. Hier werkt een team van communicatieadviseurs aan beleidscommunicatie en communicatieadvies voor de bewindspersonen. Specifiek onderwerp voor deze stage is Europa (ongeveer 50% van de uren). Daarnaast werk je op andere beleidsprioriteiten van het ministerie.

Stageomschrijving

Het educatieve programma EU Back to School is een onderdeel van de Europacommunicatie van het ministerie. Het programma is oorspronkelijk opgezet voor EU-ambtenaren in Brussel, die terug gaan naar hun voormalige middelbare school om daar een gastles te geven over hun werk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert dit programma uit in Nederland en stimuleert alle rijksambtenaren om gastlessen over Europa in brede zin te geven. De lesmethode die gastdocenten gebruiken voor het geven van de gastles is gemaakt door middel van co-creatie met jongeren.

Tijdens je stage ben jij de coördinator van EU Back to School, en zorg jij voor de uitvoering en afstemming. Het matchen van scholen en gastdocenten zal veel van je tijd vergen. Ook ben je verantwoordelijk voor de interne, externe en projectcommunicatie van EU Back to School. Daarnaast word je ingezet op het gebied van Europacommunicatie in het algemeen en pak je diverse voorkomende communicatiewerkzaamheden op voor COM-BT op andere beleidsterreinen.

 • Interne communicatie: gastdocenten werven bij alle ministeries, de Europese Commissie en het Europees Parlement; eventueel een training verzorgen; het aanspreekpunt zijn voor gastdocenten.
 • Externe communicatie: promotie van EU Back to School naar scholen uitvoeren; het aanspreekpunt zijn voor scholen en partners waar we mee samenwerken (Europese instellingen, Nationale Jeugdraad).
 • Projectcommunicatie: samenwerking met en aansturing van EU Back to School coördinatie bij Buitenlandse Zaken.

Profiel van de stagiair(e)

 • Bij voorkeur zit je in je 3e jaar van een HBO of WO-opleiding  communicatie of een andere relevante studie;
 • Je bent een teamspeler met een proactieve, zelfstandige werkhouding die van aanpakken houdt;
 • Je kunt goed het overzicht bewaren, hebt organisatorische vaardigheden en kunt snel schakelen;
 • Je hebt belangstelling voor wat er speelt in Europa en het verdere buitenland;
 • Je volgt het nieuws op de voet en hebt affiniteit met social media;
 • Affiniteit en ervaring met Europacommunicatie is een pre;
 • Je bezit goede communicatieve vaardigheden;
 • Je bezit de Nederlandse nationaliteit;
 • Tijdens de stageperiode volg je een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen);
 • Je hebt niet eerder bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken of een vertegenwoordiging daarvan stage gelopen.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze link.

Meer weten en/of solliciteren

Geïnteresseerden worden verzocht uiterlijk 21 juni 2019 een motivatiebrief en CV op te sturen naar eubacktoschool@minbuza.nl. Als je vragen hebt, kan je deze mailen naar hetzelfde e-mail adres of bellen met Silvana Baadjou, 06-25718272

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.