Stage bij de afdeling Algemene Bestuursdienst (ABD) van de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie in Brussel (PV EU)

Vacaturetype
Diversen
Naam organisatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Standplaats
Brussel
Publicatiedatum
5 december 2018
Sluitingsdatum
21 december 2018

De ABD is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 1 maart 2019 t/m 31 augustus 2019.

Werkomgeving

De PV EU vertegenwoordigt de Nederlandse regering bij de Europese Unie. Op de PV EU werken ambtenaren afkomstig van vrijwel alle ministeries, die namens Nederland deelnemen aan vergaderingen van de 28 EU-lidstaten. Zij doen in hun werkgroepen het voorbereidende werk voor de bijeenkomsten van vakministers die, afhankelijk van het vakgebied, enkele malen per jaar, eens per maand of nog vaker bijeenkomen om de grote lijnen van het EU-beleid te bespreken.

De ABD behartigt de Nederlandse personele belangen bij de Europese instellingen. De ABD richt zich op (top)- ambtenaren, maar ook trainees en stagiairs behoren tot de doelgroep. Daarnaast ondersteunt de ABD geslaagden van de Europese concoursen bij het vinden van een aanstelling bij de Europese instellingen.

De ABD werkt samen met alle afdelingen op de PV en ook binnen de Europese instellingen wordt een zo breed mogelijk netwerk onderhouden. De stagiair(e) werkt zodoende in een zeer dynamische omgeving en krijgt een uniek kijkje in de keuken van de Europese Unie.

Stageomschrijving

De stagiair(e) ondersteunt de medewerkers van de afdeling in al hun dagelijkse taken en voert daarnaast zelfstandige taken uit. De taken zijn onder meer als volgt:

 • Het onderhouden van contacten met Nederlanders die werken bij de EU en het uitbreiden van dat netwerk.
 • Het analyseren van instroom van Nederlanders bij de EU.
 • Het geven van informatie over werken bij Europese instellingen.
 • De organisatie van een halfjaarlijkse netwerkbijeenkomst voor Nederlandse trainees en stagiair(e)s in Brussel en het contact onderhouden met deze groep.
 • Het onderhouden van contact met WerkenbijdeEU en het organiseren van activiteiten met WerkenbijdeEU.
 • Evalueren van stages en traineeships bij de Europese instellingen. Een concrete bijdrage leveren aan het verhogen van het aantal stagiair(e)s en trainees bij de instellingen door te helpen tijdens het lobbyproces.
 • Het mede organiseren van verschillende evenementen (bijvoorbeeld ontvangst van SG’s en DG’s uit Den Haag, bijeenkomsten voor laureaten of andere geïnteresseerden voor werken in Brussel). Ook tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd.

Profiel van de stagiair(e)

 • Kennis over de werking van de Europese Instellingen;
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid in zowel Nederlands als Engels (Frans is een pre);
 • Proactieve instelling;
 • Netwerkvaardig;
 • Zelfstandig opereren in een internationale omgeving;
 • Snel kunnen schakelen tussen verschillende onderwerpen;
 • Organisatievaardigheden;
 • Gevoel voor diplomatie en organisatiesensitiviteit.

Wat bieden wij

In deze functie krijgt de stagiair(e) de unieke mogelijkheid om de vele arbeidsmogelijkheden binnen de EU te verkennen. Ook krijgt de stagiair(e) een uitgebreid overzicht van de werking van de Europese Unie en al haar instellingen. De stagiair(e) creëert daarnaast een groot netwerk binnen de EU en de Nederlandse rijksoverheid.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Simone Kreutzer, BRE-ABD@minbuza.nl, +32 2679 1537

De deadline van reageren is 21 december 2018.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties .