Werken bij de Europese Unie

Je zoekt een baan die past bij jouw ambities. Een baan in een internationale omgeving. WerkenbijdeEU helpt je op weg naar een functie bij de EU.

Werken bij de EU is werken met collega's met een zeer gevarieerde culturele achtergrond. Er zijn carrièremogelijkheden in de dynamische en cultuurrijke steden Brussel, Luxemburg en Straatsburg, maar ook bij EU-agentschappen in heel Europa en de EU-delegaties in de rest van de wereld. De EU biedt volop mogelijkheden voor kandidaten met zeer uiteenlopende opleidingen en ervaring.

Werken bij de EU betekent werken in een dynamische en internationale omgeving. Je werkt samen met collega’s uit 28 landen aan beleid dat ruim 500 miljoen mensen beïnvloedt. Een internationale, meertalige werkomgeving die erg verrijkend en stimulerend is.

Vaste baan, tijdelijk contract, specialistische functie, stage of traineeship

Werken bij de EU kan in een vaste baan, met een tijdelijk contract of op projectbasis (voor specialisten). Het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) werft en selecteert nieuwe medewerkers voor alle instellingen en agentschappen van de EU.

Vaste baan

Om in aanmerking te komen voor een vaste baan bij de EU moet je een selectieprocedure, ook wel concours genoemd, doorlopen. Deze selectieprocedure bestaat uit enkele ronden waarin je verschillende testen en een assessment moet doen.

Tijdelijk contract bij de EU

Ook op tijdelijke basis kun je bij de EU aan de slag. Je hoeft dan niet mee te doen aan de selectieprocedure voor een vast contract. Zo kun je bekijken of werken bij de EU bij jou past. Het is tevens een manier om werkervaring en zinvolle contacten bij de EU op te doen. Een tijdelijk contract kan de opmaat zijn naar een vaste aanstelling.

Stages en traineeships bij de EU

Ben je student of afgestudeerd? Ook tijdens en na je studie kun je al aan het werk bij de EU tijdens een stage of traineeship. Wie weet wordt jouw stageplaats of traineeplek jouw toekomstige werkplek.

Vacatureoverzicht tijdelijke contracten

Ga naar het vacatureoverzicht voor een tijdelijke aanstelling bij de Europese instellingen.

WerkenbijdeEU

WerkenbijdeEU zorgt namens de Nederlandse overheid voor een goede instroom van Nederlanders bij de Europese Unie. WerkenbijdeEU informeert over de sollicitatieprocedures bij de instellingen van de Europese Unie. Hiertoe organiseert zij bijeenkomsten, beantwoordt (onder andere) via social media vragen over werken bij de EU en geeft presentaties op carrièrebeurzen.

Met een goede voorbereiding verhoog je jouw slagingskansen voor de selectieprocedure van de Europese Unie. WerkenbijdeEU helpt je daar graag bij door middel van training en begeleiding. Veel kandidaten die zich in het verleden lieten begeleiden en trainen, wisten hun slagingskansen aanzienlijk te verhogen. WerkenbijdeEU geeft je begeleiding op maat, advies per selectieronde, nuttige tips en toegang tot gratis online oefenmodules. Ter voorbereiding op het assessment wordt een tweedaagse assessmenttraining georganiseerd. Alle trainingen en adviezen worden in het Nederlands gegeven en zijn beschikbaar voor iedereen met de Nederlandse nationaliteit.

logo WerkenbijdeEU, liggend formaat