Introductie nieuwe Nationaal Coördinator Internationale Functies

Sinds 1 augustus 2016 is Jean-Pierre Kempeneers (48) de nieuwe Nationale Coördinator voor strategische functies in internationale organisaties (NCIF). In deze functie heeft hij een rijksbreed mandaat om Nederlandse kandidaten voor te dragen voor strategische internationale functies bij organisaties als de Verenigde Naties, OESO en de Wereldbank.

Jean Pierre Kempeneers

Kempeneers heeft brede internationale ervaring. Zo was hij de afgelopen 2,5 jaar werkzaam als hoofd van het Philipskantoor in Brussel. Als diplomaat bekleedde hij diverse functies in onder andere Wenen en Tel Aviv. Als hoofd van de politieke afdeling bij de Permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in New York deed hij ervaring op met het bevorderen van benoemingen van Nederlanders op internationale functies.

Doel van NCIF

Over het doel van de NCIF zegt Kempeneers: ‘Ons doel is Nederlandse professionals relevante internationale kennis en ervaring op te laten doen en internationale organisaties van binnenuit te versterken. Nederlandse professionals hebben over het algemeen een goede reputatie. Ze hebben een hoog arbeidsethos, spreken hun talen en hebben respect maar geen ontzag.’

Coördinator wil knelpunten wegnemen

Een knelpunt dat Kempeneers signaleert, is de hoge levenskwaliteit in Nederland die veel kandidaten ervan weerhoudt de stap naar het buitenland te maken. Ook speelt bij ambtenaren de angst dat ze bij terugkeer geen goede vervolgpositie krijgen. Kempeneers: ‘Het eerste punt is lastig op te lossen. We kunnen alleen zorgen voor goede voorlichting en wijzen op het nut van een paar jaar ervaring bij internationale organisaties. Voor het tweede punt ben ik in gesprek met de ministeries.’

Kempeneers wil zich meer gaan richten op het bedrijfsleven, academia ‘civil society’ en de rechterlijke macht. Een traject waarmee zijn voorgangster al goed is begonnen. Hij kijkt zelfs met een schuin oog naar mogelijkheden binnen internationale sportorganisaties.

Lees volledig artikel

Ga naar het volledig artikel over de nieuwe nationale coördinator.